Сосовете за дивеч обогатяват вкуса на месото и го правят

...
Сосовете за дивеч обогатяват вкуса на месото и го правят
Коментари Харесай

Класически сосове за дивеч

Сосовете за дивеч обогатяват усета на месото и го вършат по-ароматно и прелестно. Сред класическите сосове е аленият сос.

Необходими артикули: 750 грама телешки кокали, 25 мл зехтин, 50 грама пшеничено брашно, 150 грама доматено пюре, 1 морков, половин глава лук, 15 грама корен от магданоз, 20 грама захар, 50 грама маргарин или масло, сол и черен пипер на усет, 2 дафинови листа.

Начин на подготвяне: Доматеното пюре за аления сос авансово би трябвало да се загрее във фурната при температура 130-150°С в необятен отворен съд, до момента в който не стане съвсем кафяво. Така пюрето придава на соса по-тъмен и прелестен цвят. Вместо пюре могат да се употребяват пресни домати, като би трябвало се разрежат на половина, да се почистят от семената и също да се запекат във фурна.

Горещият бульон се смесва със запърженото брашно и се кипва. Добавят се запържените настрана нарязани на ситно зеленчуци, доматеното пюре и магданоза. Вари се един час, като се бърка понякога. В края на варенето се прибавя дафинов лист, сол, захар, черен пипер.

 Фазан със сос

След като варенето е завършило, сосът се прецежда през решето, като по едно и също време се намачкват зеленчуците. Полученият сос се загрява до кипване и се прибавя маргаринът.

Друг типичен сос за дивеч е ловджийският.

Необходими артикули: 750 мл червен сос, 3 глави лук, 150 грама пресни печурки, 40 грама масло, половин чаша бяло вино, 10 грама свеж магданоз, 1 супена лъжица маргарин, сол и черен пипер на усет.

Начин на подготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва леко с маслото. Добавят се гъбите и се пържат 5 минути. Запърженият лук, гъби и пипер се поставят в главния червен сос и се варят 10-15 минути. В края на варенето се прибавя горещо вино, ситно нарязаният магданоз и се поставя маргаринът.

Лученият сос е също подобаващ за дивеч.

Необходими артикули: 500 грама телешки кокали, 2 глави лук, 1 супена лъжица оцет, 200 мл подготвен червен сос, по 50 грама зехтин и маргарин, подправки.

Начин на подготвяне: От кокалите се сварява бульон. Ситно нарязаният лук се задушава с маргарина, до момента в който стане златист.

Добавя се оцетът и се кипва 5 минути. След това се смесва с готовия червен сос и бульона и всичко се вари още 10-12 минути. Овкусява се със зехтина и подправки на усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР