Сосовете са важна част от приготвянето на много салати, предястия,

...
Сосовете са важна част от приготвянето на много салати, предястия,
Коментари Харесай

Най-популярните сосове по света

Сосовете са значима част от приготвянето на доста салати, предястия, съществени ястия и десерти. Всяка кухня се разграничава със своите желания към ароматите и вкусовите чувства, само че има и такива сосове, които са съумели да се наложат в международната кухня.

Ето някои от най-популярните сосове по света:

1. Сос Бешамел (Франция): Приготвя се от запържено брашно в масло, към което се прибавя прясно мляко и малко сол. По предпочитание може да бъде прибавен и лимонен сок. Сосът пасва на доста зеленчукови и локални ястия и несъмнено се е трансформирал в повсеместен.

2. Сос Мадейра (Португалия): Приготвя се от запържено брашно в масло, към което се прибавя бульон, сол и надробен черен пипер. След като сосът е подготвен, към него се прибавят няколко лъжици вино Мадейра и се поръсва с магданоз. Подходящ е изключително доста за месни ястия, както и за риба и морски деликатеси.

3. Соев сос (Азия): Приготвя се от соеви и пшенични зърна и сол. Има много мощен мирис и присъщ солен усет, заради което може да се употребява вместо сол. Подходящ е както към ориз, по този начин и към локални, рибни и зеленчукови ястия.

4. Сос Уасаби (Япония): Той е извънредно присъщ както за Япония, по този начин и за останалата азиатска кухня и се подготвя от соев сос, оризов оцет, мирин, водорасли комбу, лимонен сок и ситно настъргана сушена риба. Използва се най-много за риба и морски деликатеси, само че може също по този начин да бъде използван и при подправянето на разнообразни салати и предястия.

 Сос Уорчестър

5. Сос Уорчестър (Англия): Той е извънредно известен в Европа и Америка. Представлява лют сос, който е изработен от винен оцет от черен, бял, кайенски и червен пипер, карамфил, тарос, сушени гъби, чесън, сливов мармалад и доматено пюре. Може да бъде употребен към безусловно всевъзможни ястия, както и като добавка към други сосове, майонези и дресинги.

6. Сос Софрито (Испания): Това е може би най-използваният в Испания сос, който търпи разнообразни вариации, само че като цяло съставлява ситно раздробен лук, който се задушава в олио. Към него можете да добавите разнообразни подправки и се употребява най-много към локални, рибни и зеленчукови ястия. Може да прибавяте риба и морски деликатеси към соса и съвсем постоянно се прибавя бяло вино.

Други известни сосове в целия свят са неповторимото Песто, Френски дресинг, сос Холандез, Сос Тартар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР