Сосовете са незаменима необходимост за всяка кухня. Съставките на соса

...
Сосовете са незаменима необходимост за всяка кухня. Съставките на соса
Коментари Харесай

Идеи за топли сосове

Сосовете са незаменима нужда за всяка кухня. Съставките на соса би трябвало да се подберат по подобен метод, че да се заобикалят остри и дразнещи стомаха артикули и подправки. Те би трябвало да се използват доста деликатно, защото прекаляването води до променяне и утежняване на вкусовите качества на приготвеното ястие.

Рибеният сос да вземем за пример изключва слагането на индийско орехче, тъй като подправката ще направи ястието горчиво. В този вид сосове би трябвало да сте доста спестовни със солта.

Задължително изискване за топлите сосове е те да се слагат в авансово загрети сосиери и да се сервират директно след приготвянето им.

Кулинарите са безапелационни, че на никое място изкуството за готвене не изпъква толкоз явно, колкото в приготвянето на сосовете. Прочутият британски готвач Соисие е споделил, че сосът за готварското изкуство е това, което е граматиката за езика или гамата за музиката.

Със сигурност положителният сос може да възбуди апетита и да направи поднесените меса, риба и зеленчуци неустоими.

Предлагаме забавни предписания за три топли соса:

Доматен сос

Необходими артикули: 150 гр. масло, 50 гр. брашно, ½ кг. доматен сок, 30 гр. захар, две дафинови листа, орехче, лук, морков, керевиз, бульон.

 Идеи за топли сосове

Приготвяне: В нагрятото масло се слага ситно нарязаните лук и моркови и настърганият керевиз. След малко запържване се прибавя доматеният сок. Всичко това се залива с авансово подготвен бульон. След като сместа хубаво уври, сосът се прецежда. След което още веднъж се слага на спокоен огън да се посгъсти. Този сос е извънредно подобаващ за език.

Сос Пикант

Необходими артикули: 200 г масло, 50 г брашно, 50 мл оцет, 50 г доматен сок, 200 грама кисели краставички, сол, пикантен червен пипер и бульон.

Приготвяне: След като разтопите маслото прибавете брашното и пържете до зачервяване. Прибавете доматеният сок, оцет, солта и пипера, след което залейте с бульона. След като сосът поври известно време, малко преди махане от котлона се прибавят ситно нарязани кисели краставички.

Сос Велуте

Този сос доста наподобява на сос Бешамел. И до момента в който сосът Бешамел се прави с брашно, масло, прясно мляко и индийско орехче, то сосът Велуте се п риготвя като се запържват брашното и маслото, до момента в който се получи златист цвят. След което вместо с мляко се залива с бульон и се разрушава с тел.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР