Сосовете са неизменна част от кулинарните умения на всяка домакиня.

...
Сосовете са неизменна част от кулинарните умения на всяка домакиня.
Коментари Харесай

Топ 5 на най-вкусните сладки сосове

Сосовете са неизменима част от кулинарните умения на всяка стопанка. Независимо дали ще са топли или студени, сладки или солени, пикантни или люти, те се употребяват за приготвянето на разнообразни ястия.

Особено известни са обаче сладките сосове, защото с тях се заливат освен сладкиши и сладоледи, само че и доста други по-екзотични ястия. Ето кои са 5-те най-вкусни сладки соса и по какъв начин да ги приготвяте:

Сладък лучен сос

Необходими артикули: 1 глава ситно нарязан кромид лук, 500 мл вода, 1 щипка сол и 1 щипка бял пипер, 3 с.л. захар, 1 с.л. мед, 1 с.л. оцет, 1 с.л. брашно.

Начин на подготвяне: Сложете лука да ври във водата дружно с всички останали подправки без брашното. След като стартира да поомеква и е съвсем подготвен, а водата е поизвряла, прибавете брашното, размито в малко вода, и го изсипете в соса, с цел да може да се сгъсти.

Класически шоколадов сос

 Шоколадов сос

Необходими артикули: 60 г какао, 300 г сметана, 4 жълтъка, 175 г пудра захар

Начин на подготвяне: Половината сметана се поставя в подобаващ съд, да се загрява на муден огън, и към нея се прибавя какаото. Всичко се разбърква добре и се прибавя останалата сметана. Накрая се прибавят и захарта и жълтъците и по този начин приготвеният сос се оставя да поври за няколко минути. Ако стане прекомерно гъст, може да бъде добавено и малко прясно мляко.

Сос от боровинки

Необходими артикули: 100 г сладко от боровинки, 350 мл качествено алено вино, 3 с.л. захар

Начин на подготвяне: Виното се кипва в бездънен съд и към него се прибавят останалите артикули. Вари се, до момента в който сосът се сгъсти. Ако се употребява за овкусяване не на сладки ястия, а за меса, може към соса да бъдат добавени подправки като черен пипер, бахар и др.

Сос от ягоди

 Ягодов сос

Необходими артикули: 1 ч.ч. ягоди, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ванилия

Начин на подготвяне: Ягодите се посипват със захарта и се оставят по този начин за едно денонощие. След това се кипват, прибавя се ванилията и всичко се бърка до приемането на гъст сос.

Сос от малини

Необходими артикули: 500 г малини, 500 мл вода, 50 г захар, щипка канела

Начин на подготвяне: Водата се поставя на котлона и откакто кипне, към нея се прибавят малините, захарта и канелата. Всичко се вари, до момента в който водата стартира да извира и сосът се сгъсти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР