Сосове за месо могат да се приготвят от различни продукти,

...
Сосове за месо могат да се приготвят от различни продукти,
Коментари Харесай

Класически сосове за месо

Сосове за месо могат да се подготвят от разнообразни артикули, те ускоряват усета и аромата на месото. Някои типове месо се сервират напълно в сос, а някои единствено се заливат отчасти. За мирис и спомагателен усет в сосовете се прибавят подправки.

Доматен сос

 Холандски сос

Необходими артикули: 1.5 кг домати, 150 мл олио или зехтин, 1 щипка черен пипер, сол на усет.

Подбират се пресни домати и им се вадят семките. Нарязват се и се протриват през решето. Варят се втвърдяване и се прибавят олиото, пиперът и солта.

 Сметанов сос

Сметанов сос

Необходими артикули: 2 супени лъжици масло, 1 супена лъжица пшеничено брашно, 1 чаша сметана, сол, млян черен пипер, свежи зелени подправки на усет, половин чаша бульон.

 Кафяв сос

Маслото се разтопява и в него се запържва брашното до златисто. Сваля се от котлона и последователно се прибавя бульонът, добре се разбърква и се вари. Добавят се сол, пипер, сметана и още веднъж се кипва. Посипва се със ситно нарязаните зелени подправки.

Кафяв сос

Необходими артикули: 2 супени лъжици масло, 2 супени лъжици брашно, половин литър бульон или вода, сол, пипер, 1 дафинов лист, 1 супена лъжица сметана.

В тенджера се разтопява маслото и се запържва брашното до златисто. Добавя се бульонът или водата и се вари на слаб огън, като се разбърква непрестанно. Накрая се поставят солта, подправките и сметаната. Този сос е изключително подобаващ за заливка на шишчета и месо на скара.

Гъбен сос

Необходими артикули: 20 грама масло, 200 грама печурки, 1 глава лук, 1 супена лъжица брашно, половин литър бульон или вода, сол, млян черен пипер на усет, 2 супени лъжици сметана, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз.

Почистените гъби и лук се нарязват и запържват. Добавя се брашното. Размива се с бульона или водата. Посолява се, прибавя се пиперът и магданозът. Последно се прибавя сметаната.

Холандски сос

Необходими артикули: 3 жълтъка, 1 супена лъжица вода, сол, захар, 150 грама масло, лимонен сок. Жълтъците се разбъркват в солена вода и се загряват на водна баня, като на късчета се прибавя маслото.

Когато цялото масло се смеси с жълтъците, се прибавя лимонен сок на усет и захар. Този сос е доста подобаващ за шишчета и месо на скара.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР