Сосът Чили е популярен в цял свят. Той се съчетава

...
Сосът Чили е популярен в цял свят. Той се съчетава
Коментари Харесай

Идеи за люти сосове

Сосът Чили е известен в целия свят. Той се съчетава отлично с всевъзможни макаронени произведения, ориз, картофи и с всички типове месо и риби.

За приготвянето му са нужни 2 домата, 2 червени чушки, 2 скилидки чесън, 4 люти чушки от разнообразни сортове, 2 с.л доматено пюре, 300 мл месен бульон, 1 ч.л кафява захар, риган.

В тавичка се поставят нарязаните домати, задачите чушки и необеленият чесън. Слагат се в загрята на 200 градуса фурна и се пече един час.

Чушките се изваждат и се поставят в найлонов плик да се задушат, след което се обелват и се пасират. Доматите се почистват от люспите и също се пасират.

 Чили сос

Лютите чушки би трябвало да престоят 20 минути във вода, по-късно се почистват от семките и се нарязват. Смесват се с пасираните домати и чушки, доматеното пюре, захарта, бульона и ригана и всичко се пасира.

Слага се на котлона да заври и по-късно се оставя на муден огън да се задуши за към 15 минути, до момента в който не понижи размера си на половина.

Мексиканският сос Табаско също е класика измежду лютите сосове.

Необходими артикули: 400 г домати, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 6 сухи люти чушки, 1 с.л винен оцет, магданоз, захар, сол, черен пипер.

Чушките се нарязват и се заливат чаша гореща вода. Оставят се половин час да престоят. След това от течността се резервират 3 с.л, а останалото се излива.

 Люти сосове

Доматите се обелват, нарязват се дружно с лука и чесъна и всичко, дружно с лютите чушки, се пасира. Сипва се в тенджера и се вари 5 минути на слаб огън.

Добавят се солта, захарта, черният пипер и оцетът. Разбърква се и се смъква от котлона. Поръсва се със ситно нарязания магданоз и се разбърква. Щом изстине, сосът е подготвен за поднасяне.

Италианският пикантен сос също е доста забавен за феновете на пикантното.

Необходими артикули: 1 чаша алено вино, 4 огромни домата, 2 глави лук, 4 люти чушлета, 1 чаена лъжичка пикантен червен пипер, 1 чаена лъжичка сладостен червен пипер, сол и черен пипер на усет.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва до транспарантно. Добавят се настърганите или нарязани на доста ситно домати и се задушават на муден огън, до момента в който течността се изпари съвсем на половина.

Добавят се нарязаните на доста ситни късчета люти чушки без семките и дръжките, прибавя се лютият и сладкият червен пипер, солта и черният пипер. Всичко къкри още петнадесетина минути на муден огън.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР