Солена софра: Броим от 7 до 11 лева за шопска

...
Солена софра: Броим от 7 до 11 лева за шопска
Коментари Харесай

Солена софра: Броим от 7 до 11 лева за шопска салата


Солена трапеза: Броим от 7 до 11 лв. за шопска салата. Доматът най-евтин в Добрич, в Търново краставиците най-скъпи.

Между 6,85 и 11 лв. костват зеленчуците за шопската салата от пазарите и магазините в страната. Това демонстрира съпоставяне на цените на продуктите на уеб страницата foodprice.bg.
Според тях най-скъпи са доматите в Благоевград и Стара Загора, където килото коства 4 лв.. Най-ниски са цените им пък в Пловдив и Добрич, където килото коства сред 2,50 и 2,80 лева Другият зарзават за обичайна българска салата – краставицата, коства от 1,90 до 3,75 лева за кило. От справката не може да се направи изводът, че най-евтино е там, където има най-вече градини със зеленчуци. Например в Пазарджик цената е 1,90 лева за кило, само че в Югозападна България, където също има доста оранжерии, цената е най-висока, или 3,75 лева

Цената на лука тази година е доста по-висока, като даже изпреварва тази на краставиците. В момента най-скъпия лук купуват в Стара Загора и Варна, където килото е сред 3,25 и 3,30 лева Най-евтин пък е в Сливен и Бургас. Там потребителите заплащат 2,45-2,60 лв. за кило.

Така, в случай че купим от зеленчуците по кило, където са най-евтини, ще ни коства 6,85 лева, а най-солената сметка е 11,05 лева

При сиренето също има съществени разминавания на цените в страната. Например в Ловеч и Плевен то коства 14,45 лева за кило. Перник пък е рекордьор по скъпотия, както „ Телеграф “ писа, като килото там гони 20 лв..

В последните месеци у нас цената на олиото понижава, като сега е със 75 ст. по-евтино по отношение на началото на тази година. Средната стойност за страната е 4,08 лева за литър, като доста търговци афишират промоции и го оферират за 2,50-2,60 лева за литър. Според цените, оповестени в държавната платформа, от 9 страни в Европейски Съюз в четири цената е паднала в последната половин година. Освен у нас поевтинява олиото в Хърватия, Румъния и Австрия. Най-значително е понижението в Австрия, където цената е паднала с над 1 лев и литър се продава за 6,05 лева В Хърватия и Румъния спадът е по-нисък, само че пък е по-евтино в сравнение с у нас. В Хърватия потребителите купуват литър за 3,89 лева, а в Румъния за 3,98 лева за литър.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР