Софийският районен съд (СРС) отмени като незаконен акт на главния

...
Софийският районен съд (СРС) отмени като незаконен акт на главния
Коментари Харесай

Съдебно решение: Теодора Точкова не е главен съдебен инспектор, актовете й са незаконни

Софийският областен съд (СРС) анулира като противозаконен акт на основния правосъден контрольор Теодора Точкова, тъй като одобри, че мандатът й е изминал и сезира прокуратурата, че своеволно е направила деяние, което е в кръга на работа, която не заема.

Това оповестява уеб сайтът, базирайки се на решение на арбитър Мирослав Петров от СРС по тъжба на някогашния арбитър Методи Лалов. Той е санкциониран с 400 лв. поради неподадена в период декларация пред инспектората.

В решението съдът приказва за узурпиране на власт и установи, че правният нихилизъм на Народното събрание е довел до конституционна рецесия в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.

Теодора Точкова беше определена за основен правосъден контрольор на 2 април 2015 година. Мандатът й е петгодишен и е изминал на 2 април 2020 година Месец по-рано - март 2020 година, са изтекли мандатите и на останалите 11 членове на инспектората. Оттогава се смениха три Народното събрание, а в този момент почна мандатът и на четвърти, само че нов състав на ИВСС по този начин и не беше определен.

През това време инспекторатът не е спирал да извършва функционалностите си.

Актът на Точкова, с който на Методи Лалов е издадено наказателно разпореждане, е от 29 март 2021 година, с което се постанова санкция от 400 лв.. На 20 октомври 2020 година на Лалов е формиран акт за административно нарушаване поради това, че не е подал в период имуществената си декларация.

Наказателно разпореждане е предмет на делото, по което СРС установи, че Точкова към този момент не е основен правосъден контрольор и затова всичките ѝ актове след 2 април 2020 година са незаконосъобразни. Лалов напусна правосъдната система през септември 2019 година, след това стана общински консултант в София от " Демократична България ".

" Мандатът на основния контрольор на ИВСС е петгодишен, който извод произтича от експлицитния нормативен правилник на член 132а, алинея 2 Конституция на Република България, като в процесния случай същият е изминал на 2 април 2020 година, имайки поради, че неговото начало не е обусловено от момента на встъпване в служба. При това състояние е повече от явно, че към датата на издаване на наказателното разпореждане - 29 март 2021 година лицето Теодора Точкова не е имала посоченото длъжностно качество, респективно не е разполагала с господарски пълномощия да глоби въззивника Лалов, досежно твърдяното административно нарушаване ", написа в решението арбитър Мирослав Петров.

Съдебният инспекторат твърди по делото, че Точкова има право да заема длъжността, тъй като липсва акт, въз основа на който тя да е освободена от служба. Съдия Мирослав Петров изрично отхвърля тези доводи. Той декларира, че цялата нормативна уредба демонстрира, първо, че мандатът на основния контрольор не може да бъде удължен, и, второ, че пълномощията му се приключват с неговото приключване и не е нужен никакъв акт на Народното събрание.

Съдия Петров приема, че " пълномощията на основния контрольор и инспекторите се приключват ex lege, т.е. по силата на закона с приключването на периода на техния мандат или пък предварително, при изчерпателно изброените хипотези на член 48, алинея 1 Закон за съдебната власт, при които се организира нов избор, поставящ началото на нов мандат. И в двата случая обаче не е планувана правна опция за експлицитното или имплицитно продължение на периода на мандатите, като точно от момента на прекратяването (в необятен смисъл) се поражда и правото им по член 50, алинея 1 Закон за съдебната власт - при приключване на мандата или при предварителното му преустановяване на съображение член 48, алинея 1, т. 1 основният контрольор и инспекторите, подали молба до съответната гилдия на Висшия правосъден съвет в 14-дневен период от деня на приключване или предварително преустановяване на мандата, могат да бъдат възобновени на служба с една степен по-висока от заеманата преди избора ", написа още в решението на районния арбитър.

Съдът акцентира, че мандатът е очакван в публичен интерес, предотвратява трансформацията на държавната власт в тирания и е самобитна гаранция за самостоятелност на държавния орган при реализиране на функционалностите му.

В решението си арбитър Мирослав Петров приема, че против Лалов е осъществена " неприемлива държавна насила от страна на разположение, неразполагащо с господарски пълномощия, заради изтеклия му мандат като основен контрольор на ИВСС и което на процедура умишлено, своеволно и целеустремено прави дейности, попадащи в кръга на посочената работа, без да има право да я заема, считано от 2 април 2020 година.

Затоа съдът приема, че не може да бъде " безгласен констататор " на наличните данни и изпраща дубликат от наказателното разпореждане на прокуратурата за преценка дали не е осъществено закононарушение от страна на Точкова по член член 274, алинея 1 Наказателния кодекс - " който своеволно извърши деяние, което спада в кръга на службата на длъжностно лице, която той не заема, се санкционира със ",

Според арбитър Петров Лалов може дапретендира обезщетение по Закона за отговорността на страната и общините за вреди за възможните вреди, които му е предизвикала " упражнената по отношение на него принуда ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР