Софийският районен съд (СРС) обяви в свой акт, че главният

...
Софийският районен съд (СРС) обяви в свой акт, че главният
Коментари Харесай

Съдът: Теодора Точкова не е главен съдебен инспектор

Софийският областен съд (СРС) разгласи в собствен акт, че основният правосъден контрольор Теодора Точкова заема нелегално позицията, тъй като мандатът ѝ от дълго време е изминал. Столичният арбитър сезира прокуратурата, тъй като Точкова продължава да прави дейности от името на служебната позиция, която по закон не може да заема, оповестява.

В решението си арбитър Мирослав Петров изяснява, че става дума за узурпиране на власт и установи, че правният нихилизъм на Народното събрание е довел до конституционна рецесия в правосъдния инспекторат.

Теодора Точкова беше определена за основен правосъден контрольор на 2 април 2015 година. Мандатът ѝ е петгодишен и е изминал на 2 април 2020 година Месец по-рано - март 2020 година, са изтекли мандатите и на останалите 11 членове на инспектората. Оттогава се смениха три Народното събрание, а в този момент стартира мандатът и на четвърти, само че нов състав на ИВСС по този начин и не бе определен.

Съдия Петров произнася своето решение, откакто съдът е сезиран от неговия някогашен сътрудник Методи Лалов , който беше ръководител на Софийския областен съд.

Методи Лалов напусна правосъдната система през септември 2019 година, само че в границите на една година по-късно не е подал декларация за имущество и ползи пред правосъдния инспекторат с изминал мандат.

На 20 октомври 2020 година му е формиран акт за административно нарушаване, а по-късно Теодора Точкова му издава наказателно разпореждане, с което постанова 400 лева санкция на Лалов. Бившият арбитър апелира в съда, който постановява своето решение. 

" Изключена е безсрочността при практикуване на власт и това е завладяване на демократичната страна. В последна сметка всяка власт произтича от суверена и е израз на народовластие. Безсрочността е негово отричане ", написа арбитър Петров и добавя, че това е " неприемлива узурпация на господарски пълномощия ". 
Прокурор анулира отхвърли за следствие против Точкова за “ЦУМгейт ”
Πpoĸypopът oт CГΠ Илиян Бaнĸoв oтмeни oтĸaзa дa ce oбpaзyвa нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo зa нeизпълнeниe нa cъдeбнo peшeниe пo " ЦУMгeй...

Позовавайки се непосредствено на Конституцията, арбитър Петров припомня, че цялата държавна власт произтича от народа и акцентира, че " никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или обособена персона не може да си присвоява реализирането на националния суверенитет ".

Съдебният инспекторат твърди по делото, че Точкова има право да заема длъжността, тъй като липсва акт, въз основа на който тя да е освободена от служба. Съдия Мирослав Петров изрично отхвърля тези доводи. Той декларира, че цялата нормативна уредба демонстрира, първо, че мандатът на основния контрольор не може да бъде удължен, и второ, че пълномощията му се приключват с неговото приключване и не е нужен никакъв акт на Народното събрание.

Съдията припомня, че подобен не е имало във връзка с предходния основен контрольор Анна Караиванова. Той акцентира, че мандатът е очакван в публичен интерес, предотвратява трансформацията на държавната власт в тирания и е самобитна гаранция за самостоятелност на държавния орган при реализиране на функционалностите му.

Решението на може да бъде обжалвано пред Административен съд - София град.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР