Софийската градска художествена галерия (СГХГ) се включва в отбелязването на

...
Софийската градска художествена галерия (СГХГ) се включва в отбелязването на
Коментари Харесай

Виждаме Майстора като мирен хроникьор на Балканската война

Софийската градска художествена изложба (СГХГ) се включва в отбелязването на 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора с галерия, отдадена на 110 години от експлоадирането на Балканската война.

След творбите в експозицията „ Войната! И полуде светът… “ ще могат да се видят знакови произведения на огромния български художник, само че някои от тях се демонстрират за пръв път пред експерти и аудитория , изясни пред Радио София и Аделина Филева , куратор на експозицията и шеф на СГХГ.

Малцина знаят, че като създател, търсещ път в изкуството, Майстора е основал голям цикъл от рисунки с молив или туш, акварели и маслени платна, които пазят загатна за Балканската война от 1912–1913 година Записал се като доброволец и той върви целия поход със Седма пехотна рилска дивизия и отразява войната. Сюжетите в рисунките му не са инцидентни. Създава облици на бойци, които са му близки. Рисувайки тях, той като че ли рисува и себе си. Един изстрадан облик на герои, учудили света с храбростта си. Рисува облика на тяхната мощ, отмалялост, страдалчество, религия.

В едната зала на галерията са произведения, които демонстрират по какъв начин българките художници виждат войната, а в другата зала за изложени хронологично рисунки, графики и акварели на Майстора.

Сред създателите в първата част от експозицията могат да се видят и творби на чеха Ярослав Вешин (единственият художник, назначен в тогавашното Министерство на войната), Антон Митов, скулптора Иван Лазаров и други.

„ Тогава, на фронта се основава нов род в българското изкуство – баталният “, добави Филева.

Изложбата е придружена с текстове от български писатели, били също на фронта, азбучник и стратегия от документални филми (единият е от 1912 година!), благосъстоятелност на Българската националната филмотека, Българска национална телевизия, както и мултимедийния план на Венелин Шурелов „ Владимир Димитров-Майстора. Светлина и дух “, осъществен през 2014 година по поръчка на фонд  „ 13 века България “.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР