София. Системните партии трябва да се замислят, дали не е

...
София. Системните партии трябва да се замислят, дали не е
Коментари Харесай

Доц. Даниел Смилов, политолог: Системните партии трябва да се замислят, дали не е по-важна каузата, зад която стоят, а не толкова съдбата на конкретния им лидер

София. Системните партии би трябвало да се замислят, дали не е по-важна идеята, зад която стоят, а не толкоз ориста на съответния им водач. Това сподели в изявление за предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Даниел Смилов, доцент по доктрина на политиката в катедра „ Политология “ на Софийския университет " Свети Климент Охридски ". Той добави, че страната ни навлиза в предизборна акция.

„ Сцените, които се разиграват, не са доста лицеприятни, само че не остава и доста от живота на този парламент. Президентът през днешния ден съобщи, че до дни той ще бъде разхлабен. Партиите значително към този момент се държат като в предизборна акция, а това прави и самата актуализация на бюджета сложна, защото така наречен партии на статуквото взеха решение да се надпреварват с популистки надцаквания кой с повече ще вдигне краткотрайно пенсиите на възрастните хора “, разяснява политологът.

Според Даниел Смилов сме в промяна на непартийната система - старите партиите към този момент са несъответстващи и хората не ги харесват, новите пък явно също имат някакви недостатъци.

„ Основният недостатък измежду партиите на смяната бе позицията на Има Такъв Народ, които излязоха с много екстравагантна концепция, че със 65 депутата ще ръководят страната като сами оферират кабинет и образуват неговите цели. Парламентарната процедура не познава такива опити, само че на нас ни лиши два Народното събрание, с цел да осъзнаем, че тази формула не работи. Старите партии също имат върху какво да се замислят. И в този парламент ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат болшинство, само че нямат легитимността да ръководят, тъй като и трите партии по един или различен метод са се трансформирали във обединения, които бранят своите водачи “, сподели още той.

Доц. Даниел Смилов уточни, че сред партиите има насъбрани съществени напрежения, а бъдещият парламент също може да бъде фрагментиран и да страда от дефектите на сегашния. Той предвижда разбърквания и поява на нови играчи.

„ При накълцан парламент на всички места по света се ръководи с коалиция - това е нещо, което и ние би трябвало да възприемем. От другата страна е възгледът на Има Такъв Народ за някакви екстравагантни хрумвания за ръководство с малцинство, плаващи болшинства. По това би трябвало да се произнесе българският народ на задаващите се избори – желае ли отново да опитва с някакви екстравагантни хрумвания или ще заложи на по-стандартни от парламентарна позиция решения.

Цоня СЪБЧЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР