София. Принудителното таксуване при отдаването под наем на шезлонг и

...
София. Принудителното таксуване при отдаването под наем на шезлонг и
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, Комисия за защита на потребителите: Принудителното заплащане за наем на шезлонг с шалте в комбинация е нелоялна практика

София. Принудителното таксуване при отдаването чартърен на шезлонг и чадър в композиция с шалте без потребителят да има право да избере единствено едно или композиция от тях е нелоялна комерсиална процедура, акцентира ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Нова ТВ. Това оповестиха от пресцентъра на КЗП. Той уточни, че инспекция на контролния орган на правилото „ скришен клиент ” е открила, че на табелата на плаж „ Нестинарка ” са оповестени поотделно цени за всяка от услугите, само че потребителят по никакъв метод не схваща, че не може да си наеме единствено чадър и шезлонг, а наложително и шалте. Маргаритов сподели констативния протокол, в който са отразени тези условия, и заяви, че следва на идващото си съвещание Комисията да се произнесе за съществуване на нелоялна комерсиална процедура. По закон глобата за сходно нарушаване е до 30 000 лева, а при наново – до 50 000 лева
Подобна нелоялна процедура на плажа се открива за първи път, само че в Комисията към този момент са постъпили първите сигнали от туристи посредством разкритите за този сезон виртуални приемни по Черноморието.
„ Тези сигнали главно касаят хотели и заведения – дублирани резервации, непредоставяне на услуги, които в началото са били обещани от туроператора или хотелиера ”, конкретизира ръководителят на КЗП. И посочи, че такива нарушавания са срещани и в минали сезони, само че няма наклонност да се ползват от едни и същи търговци. В отговор на въпроса по какъв начин се регламентират и управляват атракционите в морските курорти Маргаритов изясни, че аквапарковете са строителни уреди, които се вкарват в употреба по съответния ред. Има прецизни условията и условия, на които би трябвало да дават отговор. Задължително е воденето на техническа документациа за регулярното осъществяване на профилактика на тези обекти – нещо, за което Комисията следи. През предходната година при започване на сезона КЗП е проверила всички аквапаркове, като нарушавания не са открити.
„ Регулярно ревизираме, само че защото не можем да сме на всички места когато и да е, с тези виртуални приемни направихме по този начин, че да сме бързо налични за хората и когато те усетят някаква неправда, нашите екипи да могат да реагират оптимално експедитивно ”, добави той.
Маргаритов наблюдава и опита на Нова телевизия, при който лабораторно изпитване на взети проби от алкохол от заведения по морето и в столицата сподели резултати в норма, разводнен алкохол и подобен със повишено количество метанол. Той пое уговорката публично да бъдат взети проби от местата, от които са тези, с цел да може и Комисията да направи това по надлежния ред и при открити несъответствия да се наложат наказания. Председателят сподели по какъв начин наподобяват взети от Комисията проби за изпитване на спиртни питиета. И изясни по какъв начин този механизъм обезпечава гаранцията, че тестът е от дадения тип и е взета от съответното заведение. Той заяви, че от началото на сезона са взети към 25 проби, като контролът продължава. През предходната година при 30 проби в четири от случаите са открити отклонения. „ Едната група проблеми е обвързвана с разреждането. В два случая от тези четири. Другите проблеми бяха свързани по-скоро с несъответствия, които още при производителя се срещат. В единия случай беше оповестена напитка водка, само че изпитванията демонстрираха, че тя не дава отговор на минималните условия във връзка с физико-химичен състав и алкохолните градуси ”, сподели още Маргаритов и изясни, че това се квалифицира като нелоялна комерсиална процедура. Той акцентира, че рисков алкохол не е установяван. Но напомни случая от лятото на 2015 година, когато Комисията дружно с Икономическа полиция откри туби с наливен алкохол, скрити в контейнери за боклук в един от огромните морски курорти. Оттогава насам комисията не се натъквала на сходни случаи. Маргаритов настоя, че координацията сред институциите и във връзка с контрола на алкохола е значима, тъй като без Митниците, без Икономическа полиция Комисията мъчно би се справила, макар че технологията, по която работи, дава задоволително гаранции по повод качеството на резултатите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР