София. През 2019 г. ще бъдат пуснати в орбита многобройни

...
София. През 2019 г. ще бъдат пуснати в орбита многобройни
Коментари Харесай

Пенчо Маркишки, физик: През 2019 г. ще бъдат пуснати в орбита многобройни малки спътници с цел покриване на цялата Земя с интернет

София. През 2019 година ще бъдат пуснати в орбита многочислени дребни спътници за покриване на цялата Земя с интернет. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус ” физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науката (БАН).
„ Китай стана първата страна, направила кацане на противоположната страна на Луната. „ Чанъе-5 “ ще бъде най-амбициозната задача на Китай до Луната. Лендърът ще се опита да загребе няколко кг лунна почва, след което ще изстреля товара си към Земята. Това ще даде на Китай първите мостри от Луната ”, изясни Маркишки.
Той уточни, че отново през януари 2019 година се чака SpaceX да изстреля своя галактически транспортен съд „ Крю Драгън “ (Crew Dragon), с цел да се организира пробно съединяване и разкачване с Международната галактическа станция. „ Ако всичко премине сполучливо, още тази година същият транспортен съд ще бъде изпратен наново до МКС с двама астронавта на борда. През март компанията Боинг възнамерява да направи също „ подготовка “ за съединяване и разкачване с МКС, със своя транспортен съд „ Старлайнер “ (CST-100 Starliner) ”, сподели още физикът.
Маркишки изясни, че фирмите SpaceX и OneWeb се приготвят да пуснат в орбита многочислени дребни спътници за покриване на цялата Земя с интернет. „ Компанията SpaceX има намерение да изстреля две ракети „ Falcon Heavy “ тази година за извеждане в орбита на голям брой военни спътници и на галактически атомен часовник на NASA, който ще подава тъкмо време за възстановяване на навигацията на далечни галактически задачи, изпратени към други планети в Слънчевата система ”, уточни той.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на изявлението четете в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР