София. На Лазаровден омбудсманът Мая Манолова дари пакети с храна

...
София. На Лазаровден омбудсманът Мая Манолова дари пакети с храна
Коментари Харесай

На Лазаровден омбудсманът Мая Манолова дари пакети с храна на социално слаби и възрастни хора, събрани от кампанията „Великден за всеки“

София. На Лазаровден омбудсманът Мая Манолова подари пакети с храна на обществено слаби и възрастни хора, събрани от акцията „ Великден за всеки - подари празник на баба и дядо “. Тя изясни, че 260 000 лева са разпределени при започване на предходната седмица за акцията. Омбудсманът участва на празнична литургия по случай Лазаровден в столичния храм „ Свети Великомъченик Георги Победоносец. Според омбудсмана Кампанията е извънредно положителна и разсънва положителното в българина. Тя уточни, че не може да реши за кого е по-важна тази акция – дали за хората, които в действителност нямат какво да сложат на масата, дали за тези, които подаряват, или за децата, които преди празника се опитваме още веднъж да научим на положително, съпричастност, на шерване на положителното. Манолова изрази вяра да бъде реализиран резултатът, който е бил реализиран и предходната година – 30 000 пенсионери с ваучери и още толкоз с пакети с храни. Манолова посочи, че както е споделил Христос на Лазар: „ стани и излез “, по този начин и тя би се обърнала към българите да станат, да излязат от мрачното въодушевление, от неналичието на вероятност, да погледнат света и всеки един да направи едно положително дело. Според нея по този начин сигурно човек би се почувствал по-добре.
Инициативата се провежда за трета поредна година от институцията на омбудсмана, като задачата е да бъдат подкрепени българските пенсионери, които няма да получат великденска надбавка от 40 лева, тъй като пенсията им надвишава с малко избрания от държавното управление най-малък предел до линията на беднотия - 321 лева
Националната акция „ Великден за всеки “ набира финансови средства и хранителни артикули за празничната софра на възрастните хора. Тя може да бъде подкрепена по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита съответно и само за задачите на акцията, с титуляр Български Червен кръст:
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF
Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от Данък добавена стойност
Чрез on-line дарения от България и чужбина на уеб страницата на БЧК – www.redcross.bg.
Средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лв., с които пенсионерите, избрани по описи на Национален осигурителен институт, ще могат да пазарят в 5 000 магазина в цялата страна. / Кои са те тук: https://goo.gl/L7QZRg
Възрастните хора ще получават своите ваучери от другата седмица с месечната си пенсия в централните пощенски клонове по места. Със съдействието на обществения патронаж по общини в седмицата преди Великден ще стартира и раздаването на събраните хранителни артикули на обществено слаби и небогати хора.
Списъците на пенсионерите, които ще получат ваучери следва да бъдат оповестени на Интернет страницата на Омбудсмана и Български Червен кръст, на два транша – преди Великден и преди Гергьовден.
Продължава и набирането на храни този петък, събота и неделя, посредством акция „ Купи и показа “, част от акцията. Идеята на акция „ Купи и показа “ е да даде опция на хората с положителни сърца да зарадват българските пенсионери за Великден, като закупят пакетирани хранителни артикули /олио, брашно, захар, ориз, макарони, консерви, фасул, леща, бисквити, сухи пасти и др./, които да дарят в особено поставените колички, брандирани с логото на акцията, на изхода в магазините.
В кои магазини можете да подкрепите акцията тук: https://goo.gl/yZsHwo.
Люба АЛЕКСИЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР