София. Министърът на външните работи Светлан Стоев връчи сертификатите на

...
София. Министърът на външните работи Светлан Стоев връчи сертификатите на
Коментари Харесай

Министър Светлан Стоев връчи сертификатите на 16-ия випуск стажант-аташета, завършил обучение в Дипломатическия институт към МВнР

София. Министърът на външните работи Светлан Стоев връчи документите на приключилите образованието си в Дипломатическия институт към Министерство на външните работи стажант-аташета от 16-ия випуск „ Стоян Петров-Чомаков “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .

" Искрено имам вяра в новата сила, която се влива в това министерство. Тя е нужна, тъй като вие сте тези, които носят новите хрумвания. Ще получите знанията от нас, от институционалната памет на министерството, само че в това време вие сте тези, които ще дават нови хрумвания по какъв начин да се осъществят нашите национални ползи “, съобщи Светлан Стоев на тържествената гала в зала „ Договори “ на Министерство на външните работи пред 18-те стажант-аташета. Това е първият випуск, който организира присъствено образованието си след началото на пандемията от COVID-19.

Външният ни министър изрази вяра, че бъдещите млади дипломати ще вложат в българската администрация добитите опит и познания, а не в чужбина, като те ще им оказват помощ бързо да се приспособяват в професионалната среда.

Министър Стоев оцени ролята на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи като утвърдила се институция за в допълнение обучение в областта на дипломацията. ‘‘Самият факт, че в образованието на 16-ия випуск стажант-аташетата има 10 систематични модула, демонстрира, че провокациите в света през днешния ден са доста по-големи спрямо преди 35 година, когато аз постъпих в министерството “, сподели Светлан Стоев.

Той означи и опциите за практическо образование, измежду които тази година бе присъединяване на 16-ия випуск стажант-аташета в подготовката и реализацията на Срещата на върха на Инициативата „ Три морета “ в София на 8-9 юли 2021 година

Стажант-аташета минаха тримесечен курс на образование, който включваше тематични модули в областта на дипломацията, дипломатическия протокол, консулската дипломация, интернационалното право и други Обучителната стратегия завърши с правене и обществена отбрана на експертни отчети по тематики от региона на интернационалните връзки и външната политика. Успешното присъединяване в курса е едно от наложителните условия за явяване пред Кариерна комисия и приемане на първи дипломатически сан „ аташе “‘.

16-ият випуск избра за собствен патрон бележития български посланик Стоян Петров-Чомаков (1888 – 1966 г.), служил над 30 години в Министерството на външните работи и изповеданията и в българските задачи зад граница. Бил е пълномощен министър на Царство България в Стокхолм, Букурещ. Последният му дипломатически пост е в Токио.

Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова благодари на специалистите от министерството и други институции, както и на чиновниците на института, дали принос за сполучливото осъществяване курса в изискванията на пандемията от ковид. А в края на церемонията министър Стоев даде препоръки на бъдещите дипломати – да се учат всеки ден, да бъдат дейни и забележими за близките и обществото. „ Дискутирайте, аргументирайте, защитавайте националните ползи. На добър час!‘‘, сподели министър Стоев.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР