София, 21.07.2021 г. ─ Д-р Олга Антонова се нарежда сред

...
София, 21.07.2021 г. ─ Д-р Олга Антонова се нарежда сред
Коментари Харесай

Български лекар-генетик е избран за член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика

София, 21.07.2021 година ─ Д-р Олга Антонова се подрежда измежду водещите специалисти, ангажирани с осъществяването на политиките и дейностите, инициирани от Европейското сдружение по човешка генетика (European Society of Human Genetics – ESHG). В интервала 2021 – 2025 година тя ще бъде част от управителния съвет, който е виновен за провеждането на изследвания, разпространяването на информация и налагането на положителни практики в региона. Членовете на борда се избират с скришен избор всред всички представители на влиятелната неправителствена организация и получават правото да вземат участие във взимането на основни решения, свързани с нейното развиване.
 Български лекар-генетик е определен за член на управителния съвет на Европейското сдружение по човешка генетика

„ За мен този пост е опция посредством опита и експертизата си да оказа помощ за основаването на по-качествени и налични решения в областта на генетиката. Приемам доста съществено задачата на сдружението, която е обвързвана с поддържането на дейна изследователска активност и високи стандарти в клиничната процедура. Смятам, че главен приоритет за нас, като екип, би трябвало да бъде построяването на добре работеща мрежа от хора и организации, обединени от тази обща цел. “

Д-р Олга Антонова е експерт по здравна генетика с над 10-годишен професионален опит. Към момента тя е основен помощник в Катедра по здравна генетика и специализант в стратегия „ Хранене и диететика “ към Медицински университет ─ София. Освен това е и част от екипа на българската компания Re:Gena, която предлага персонализирани стратегии и решения в региона на функционалната геномика. В ролята си на медико-генетичен съветник там тя работи с хора, които търсят метод да подобрят здравето си, да създадат позитивни промени във външния си тип и да понижат риска от развиването на необятен набор от болести, съобразявайки се с особеностите на своята ДНК.

Българката се причислява към Европейското сдружение по човешка генетика през 2009 година. Заедно с нея към днешна дата в ESHG са регистрирани над 2 000 експерти, практикуващи в границите на и отвън Стария континент. Като член на управителния съвет, доктор Антонова към този момент взе участие в съвещания и полемики, касаещи както осъществени, по този начин и бъдещи негови планове. До края на своя мандат тя ще бъде ангажирана с популяризирането на разнообразни научни, социално-политически и просветителни интензивности, както и със основаването и подбора на изявления за списанието, издавано от неправителствената организация.

С решение, взето на съвещание на ESHG през юни 2021 година, младата лекарка е определена и за член на Комитета по обществени и професионални политики (The Public and Professional Policy Committee – PPPPC). Мисията на Комитета е да способства за виновното приложение на нововъведенията в човешката генетика. Задачата на доктор Антонова и нейните сътрудници е да разпознават и работят по етични, обществени и политически проблеми в сферата. Отговорностите им включват присъединяване в разнообразни събития и дискусии; даване на експертно мнение посредством политически мнения, рекомендации и публикации; правене на насоки при създаването и налагането на национални и интернационалните политики, касаещи човешката генетика.

За Европейското сдружение по човешка генетика (ESHG)

Дружеството е основано през 1967 година от група водещи експерти в региона на генетиката. От 2020 година седалището му е Виена, а ESHG е записано по австрийското законодателство. То действа като нестопанска организация, която работи напълно в поддръжка на обществения интерес. Неговите цели са свързани с провеждането на научни проучвания и приложението им в клиничната процедура, както и с повишението на квалификацията на експертите и разбирането на обществото в региона на човешката и здравна генетика.

За Re:Gena

Re:Gena е българска компания, която предлага потвърдено работещи решения в областта на персонализираната медицина и функционалната геномика. Те включват генетични проучвания, услуги и цялостни стратегии, свързани с тяхното приложение, в това число интерпретативни отчети, самостоятелни съвещания и режими, направени от специалисти в региона на генетиката, храненето, спорта, логиката на психиката и други. Решенията, част от портфолиото на Re:Gena, дават персонализирани насоки и поддръжка при построяването на хранителни и спортни режими, смяна на навиците и метода на живот, както и при предварителната защита и преодоляването на редица хронични болести и здравни проблеми, свързани с метода на живот. Компанията работи както със експерти в зравната сфера, по този начин и с крайни консуматори. Re:Gena е ангажирана с даването на информация и експертиза в помощ на хората, които желаят да вземат работещи и ефикасни ограничения в грижата за своето здраве и външен тип.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР