Собствениците на известния ресторант-развъдник Бела река“ край Калофер влезнаха в

...
Собствениците на известния ресторант-развъдник Бела река“ край Калофер влезнаха в
Коментари Харесай

Басейнова дирекция наложи близо 40 000лв. такси на развъдник за пъстърва край Калофер

Собствениците на известния ресторант-развъдник „ Бела река “ край Калофер влезнаха в юридически спор с шефа на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “. Дружеството „ Бяла река - Водноелектрическа централа “ ООД, на което е записано рибовъдното стопанство, е завело тъжба пред Административен съд, с която възразява против близо 40 000лв. такси.
Прочетете още
Управителят на компанията Николай Щерев е обжалвал акт на шефа на БДИБР, публикуван при започване на март тази година. Чрез него им се постановат имуществена глоба за замърсяване за заустване на отпадъчни води в границите на цялата 2021 година. Общата сума възлиза на близо 35 700 лева и лихви за интервала до сформиране на акта за близо 3 900лв.

От своя страна, дирекцията е изпратила мнение, в което споделя, че жалбата на Щерев е неоснователна.

След като магистратите пристъпили към разглеждане на разногласието, открили, че той е напълно юридически и се свежда до пояснение на Закона за водите, в частта кои обекти подлежат на такси за прилагане на води и кои са освободени от нея. В хода на делото е открито, че „ Бяла река “ има издадено позволение от Басейнова дирекция, с което ѝ е обещано правото да употребява дере „ Гьопса “ /р. Марица/ за битово-фекални и отпадъчни води на предприятието им за преправка на риба и рибовъдната база.

Двете страни обаче спорят дали развъдникът за пъстърва следва да се преглежда част от обектите, които попадат в раздел на така наречените „ аквакултури “ – действия, свързани с развъждането и развъждането на риби и други водни организми, както и получената по съответните технологии продукция от тях. Последните са освободени от таксите си за замърсяване.

След като разгледали мненията им, магистратите от Административен съд показват, че обектът на „ Бела река-ВЕЦ “ несъмнени попада в понятието " аквакултури и обвързваните с тях действия ". В този смисъл вземат решение, че актът на шефът Васил Узунов е незаконосъобразен и като подобен би трябвало да се отнеми. Нещо повече, показват, че към същото мнение се придържа друго решение - на Върховния административен съд, което касае същия проблем на компанията, само че се отнася за различен интервал.

Затова магистратите анулират акта на Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион ", с което се постановат близо 40 000лв. санкция на ресторантът-развъдник. Решението им предстои на обжалване пред Върховен административен съд. Междувременно на  БДИБР  се присъждат разноските по делото, която ще би трябвало да изплати на „ Бяла река - Водноелектрическа централа “ООД общо 3500  лева.

 

Водеща фотография: Ресторант " Бела река "  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР