Собственикът на руската Частна военизирана компания (ЧВК) “Вагнер Евгений Пригожин

...
Собственикът на руската Частна военизирана компания (ЧВК) “Вагнер Евгений Пригожин
Коментари Харесай

Жега в Москва - Анализи и Коментари

Собственикът на съветската Частна военизирана компания (ЧВК) “Вагнер ” Евгений Пригожин назова шефът на Генералния щаб на Руските въоръжени сили военачалник Герасимов педераст. Публично.

Дни по-късно Пригожин разгласи завладяването на гр. Соледар, като акцентира, че осъществено единствено от неговите елементи. И беше опроверган незабавно. От съветското Министерство на външните работи. Украинските медии и публични управляващи даже нямаха време да реагират първи.

Ден по-късно “гласът ” на съветското военно министерство военачалник Игор Конашенков оповести завладяването на Соледар, но… от съветските въоръжени сили. Съобщението сочеше ясно, че заслугата е само на държавната войска. Посланието бе ясно - Пригожин да не си приписва заслугите.

Последва остра реакция от шефa на частната войска с изказванието, че “непрекъснато се пробват да откраднат успеха на ЧВК “Вагнер ”.

Междувременно настъпиха следващите рокади на Путин на върха на военното командване, които разбъркаха пластовете. Оповести ги министър Шойгу. Бе оправдан и назначен за командващ на военните интервенции в Украйна към момента настоящият началник на Генщаба Герасимов, а досегашният командващ, предложеният от Кадиров и Пригожин за началник, военачалник Суровикин бе намален до негов заместител.

Като че ли генералите бяха надвили.

Същата вечер в нова сводка на представителя на военното министерството се насочи хвалба и признателност към ЧВК “Вагнер ” за присъединяване им в интервенциите към и в Соледар.

Пропуква ли се Кремъл

Явни и показателни са знаците на остро опълчване на другите властови кръгове в Кремъл в битка за оцеляване и преразпределение на въздействие и запаси след потъването на съветския транспортен съд, което за всички излиза наяве, че е неизбежно.

Путин обаче постепенно и методично, за повече от 20 години, построи тирания, концентрирала всички влакна на властта и парите в ръцете му.

Путин съумя да овладее цялата политическа власт, като усили неимоверно пълномощията на президент с практическа опция за пожизненост. Подчини Народното събрание, в профил, прогони или вкара в пандиза водачите на опозицията и наложи зверска цензура.

В страната, дефинирана от американския сенатор Джон Маккейн като прикрита бензиностанция, добивната промишленост и финансите бяха съсредоточени в общи центрове, директно подчинени на Путин.

Създаде два типа олигарси лесни за послушание и надзор, които да връщат част от облагите към него, с цел да запазят позициите, свободата и даже живота си. Близките му приятели от годините в Ленинград, на които раздаде структуроопределящите частни и държавни компании, институции и медии и назначените през доверени хора в структурите на Федералната работа за безопасност(ФСБ) милиардери.

Военното дело се водеше от един от най - околните и доверени хора на диктатора, назначен преди повече от 10 години - министър Шойгу и протежето му военачалник Герасимов, поел още тогава Генерални щаб на Руската войска.
Шойгу и Герасимов доразвиха нормалната корупция във военния бранш до свръхмащаб, като сътвориха бутафорна войска, чиято действителна отпадналост лъсна по време на войната. Над 10 години в министерството изграждаха структурите и икономическите връзки на военното командване с контрагенти и подизпълнители, усвояващи големи държавни средства, назначавайки на всички основни позиции правилни и задоволително подвластни фрагменти.

Фактор във военните дейности в Украйна е упоменатата ЧВК “Вагнер ” и водачът ѝ, приближен персонално на Путин, някогашен престъпен пандизчия Евгений Пригожин. Създадената, финансирана и следена от Кремъл за мръсни задания частна войска дълги години се пази в загадка, само че взе участие в анексията на Крим през 2014 година, прочистването на Алепо в Сирия и в редица интервенции в Африка свързани с защита на локални диктатори, манипулиране на избори, употреба на диамантени и златни мини и други

Друг успореден състезател, държан на къса каишка от Путин, е президентът на Република Чечня - Рамзан Кадиров. Също разполага с персонална войска, само че формирана от служещи постоянни чеченски бойци, която се прояви по-скоро в обществените мрежи, в сравнение с фронта и стана известна като “TikTok войската. ”

Сам шеф на Федералната работа за сигурност през 1998-99 година, преди да стане министър-председател и президент на Руската федерация, Путин чудесно осъзнава значимостта и въздействието на службата освен във вътрешните каузи, само че и в интернационален проект.

За собствен правоприемник като началник на ФСБ диктаторът назначи един от най доверените си хора - страховитият Николай Патрушев. През 2008 година той оглави Съвета на сигурност и го управлява и до през днешния ден, а на неговото място отпред на ФСБ бе назначен различен поддръжник на Путин - Александър Бортников. Тримата са приключили дружно школата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и до през днешния ден работят в синхрон при ръководството и използването на една от най-големите силови структури в света.

Путин се постара още при започване на спора да въвлече в процесите задоволително обществено и изрично всички членове на своето обграждане. Помним стрестнатите физиономии и пелтеченето на членовете на Съвета за сигурност при общественото заседание във връзка началото на “специалната военна интервенция ”.

Оказа се, че даже представителят на Кремъл Песков и външния министър Лавров са били сюрпризирани от действителното навлизане в Украйна, само че бързо се трансфораха в лицата на съветския агресор.

Среща с част от олигарсите в края на февруари в Кремъл се оказа обществено събитие пред камерите, което да уточни забърканите в случката.

Веднъж потопени в блатото, членовете на обкръжението на диктатора нямат потребен ход - чака ги или интернационален арбитражен съд с тежки присъди, или предпазване на някаква форма на властта, която би им подсигурила най-малко живота и относителната независимост в границите на Федерацията.

Въпреки сигналите на очевидно опълчване, обстановката към момента е като в тенджера под налягане.

За да продължава да се държи на върха на кремълската пирамида Путин е заставен да играе деликатно с другите свои подчинени, врагове или послушници. Приятели в никакъв случай не е имал. Точният баланс сред другите групировки, зависимостите, в които ги е сложил, размяната и конкуренцията посред им, заканите и действителните дейности против инакомислещите му позволяваха до момента да управлява обстановката. А и наложи драконовски ограничения за персоналната си сигурност.

Безумието, в което диктаторът самичък се въвлече с началото на войната, не без общителното подпомагане на корумпираното, лицемерно и угодническо обграждане, артикул на прелюдия от него модел на “отрицателна селекция ”, го сложи обаче в извънредно сериозна обстановка, от която зависи даже физическото му оцеляване.
И няма път обратно!

Путин осъзнава, че единственото решение на обстановката е да удължава спора, колкото се може повече, с което да изтощава украинската страна, да тероризира популацията и да реализира дезинтересираност, неодобрение и реакция в западните общества. Така ще държи в послушание и личното си обграждане и враждуващите групировки.

Единственият по-сериозен запас, на който може да разчита и в никакъв случай не е бил полезност за Кремъл е живата мощ и той счита да я употребява в оптималната степен - талази на готовност, които да обезпечават задоволително пушечно месо за фронта.

До предложение за договаряния, посредством които да оцелее.

Създаденият все още паритет въздържа към този момент другите “кланове ” от крайни дейности. Генералите мъчно могат да сложат ръка върху фирмите и притока на пари. Олигарсите няма по какъв начин да овладеят военното командване или службите. Службите са мощни, само че би било предизвикателство да се изправят директно против армейските генерали изключително по време на война. В картината се намесват и няколко частни въоръжени групировки, най-голямата от които е “Вагнер ”.

Пукнатините обаче са на разположение, както и първите сигнали за провеждани сондажи и диалози зад тила на кремълския владелец със западни медиатори и служби за извоюване на прочут имунитет и по-добри позиции след разпада. Обезглавяването на режима ще срути структурата, а обособените групи ще придобият храброст и повече настъпателност.

За да се стигне до властови прелом обаче е нужен задоволително мощен катализатор, който се чака да пристигна от фронта в Украйна, а последните единствено два-три дни обрисуват основаните за това условия.

Davos, Switzerland

В коридорите на Световния стопански конгрес в швейцарския курорт Давос преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи пред организация Ройтерс, че Украйна се нуждае от “значително нарастване ” на оръжейните доставки, като акцентира: " Ако желаеме на следващия ден да има спокойно решение на спора, би трябвало да предоставим оръжие през днешния ден ". И добави: „ Руският президент Владимир Путин не сподели никакви признаци на подготовка за мир и затова би трябвало да осъзнае, че не може да завоюва на бойното поле “.

TAPA military base, Estonia

Ден преди третата среща на военната коалиция за отбрана на Украйна в Рамщайн, Германия, представители на единадесет страни членки на НАТО, измежду които Англия, Дания, страните от Прибалтика и други се събраха и оповестиха забележителен пакет от оръжия, които ще бъдат предоставени на Украйна.
„ Това, от което Украйна се нуждае най-вече, е тежко въоръжение... Най-трудните борби занапред предстоят “ - съобщи на конференция естонският министър на защитата Хано Певкур.

Ramstein, Germany

На самата среща на представители от над 50 страни на коалиция “Рамщайн ” се обявяви най-значителния лист с въоръжение, в това число и тежко, което ще се изпрати на Въоръжените сили на Украйна.

Независимо от моментните пречки за танковете Leopard, по състава на декларираните оръжия и техните количества ясно се вижда, че украинската войска се приготвя освен за отбрана на своите позиции, само че и за образуване на мощни контранастъпателни дейности за избавление на окупираните украински територии до цялостната победа на Украйна.

Strasbourg, France

Прие се резолюция на Европейския парламент, в която членовете на Екологичен потенциал упорстват съветското (и беларуско) политическо и военно управление да бъдат подведени под отговорност.

“Парламентът е твърдо уверен, че основаването на специфичен арбитражен съд ще изпрати доста явен сигнал както до съветското общество, по този начин и до интернационалната общественост, че президентът Путин и съветското управление като цяло могат да бъдат наказани за незаконната експанзия, осъществена в Украйна. ” се споделя в известието.

Kyiv, Ukraine

Американското издание Washington Post разкри секретно пътешестване на шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Дж. Бърнс до Киев, където е имал среща със своите украински сътрудници и президента Зеленски. Обсъдени са били данните на американските служби за положението на фронта и желанията на съветските сили. Според скорошно изявление на Бърнс: „ Повечето спорове приключват с договаряния, само че това изисква съвестност от страна на руснаците в този случай, която не мисля, че виждаме “.

Някъде към полско-украинската граница

Проведена бе първа среща на началника на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили с главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна военачалник Залужни. В диалозите са разисквани проектите за дейностите на украинската войска, " нужни за ускорение на успеха на Украйна ” - по думите на самия Залужни.

Washington, USA

Администрацията на Байдън смени държанието и реториката си към все по-категоричната позиция за поддръжка на повече военни триумфи на Украйна, както отбелязва американското издание New York Times в материала си от преди два дни “САЩ са подготвени да оказват помощ на Украйна да нападна Крим ”. Говори се за офанзиви на полуострова и заличаване на връзките му с Русия, а след това и самото му освобождение.

„ Без Крим цялото нещо се разпада “

са думите на Евелин Фаркас, някогашен върховен чиновник на Пентагона.

Въоръжените сили на Украйна с цялата помощ на модерния либерален свят се готвят за огромно нахлуване и осъществяване на следващите военни триумфи, които да пречупят Кремъл. Няма да е елементарно, няма да е бързо, само че изискванията за краен триумф - изцяло действителни. Например завладяването на Мелитопол, а след това и Мариупол от страна на украинските сили ще отреже целия южен съветски фронт, като изолира голяма съветска формация от логистика и доставяне. След това пътят към Крим е открит, а сходен триумф сигурно ще отхлупи капака над тлеещото в Кремъл и Русия напрежение и ще отключи процесите на публично неодобрение, противоборство по върховете и разпад на кремълския режим.

Путин ще изгуби своята власт, а дружно с нея евентуално и живота си, а Русия ще бъде изправена пред съществено предизвикателство за оцеляване като страна и федерация!

Въпросът към този момент не е дали, а по кое време!

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР