Собственикът на остров Адата в Марица и на аквапарка в

...
Собственикът на остров Адата в Марица и на аквапарка в
Коментари Харесай

Ще има ли аквапарк на остров в Марица

Собственикът на остров Адата в Марица и на аквапарка в квартал " Тракия " се придвижва постепенно към концепцията да трансферира атракцията от жилищния квартал към острова. На 28 юни Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към община Пловдив е позволил правенето на обстоен организационен проект - проект за застрояване и регулация (ПУП-ПРЗ) на два терена на остров Адата с обща повърхност малко над 66 дка, благосъстоятелност на пловдивския строителен бизнесмен Ангел Куков.Това се е случило след заявление от 8 юни на " Олимпия парк " - сдружението, посредством което строителят ги има.

Собственикът на остров Адата в Марица и на аквапарка в квартал " Тракия " се придвижва постепенно към концепцията да трансферира атракцията от жилищния квартал към острова. На 28 юни Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към община Пловдив е позволил правенето на обстоен организационен проект - проект за застрояване и регулация (ПУП-ПРЗ) на два терена на остров Адата с обща повърхност малко над 66 дка, благосъстоятелност на пловдивския строителен бизнесмен Ангел Куков.

Това се е случило след заявление от 8 юни на " Олимпия парк " - сдружението, посредством което строителят ги има.

Куков закупи двата парцела с повърхност надлежно 51.5 и 14.4 дка, както и трети от 8.1 дка, през септември 2020 година на обща стойност съвсем 4 млн. лева От тогава до есента на 2022 година не бе оповестил обществено какви са му проектите за земята, само че по-късно показа с други медии и с " Капитал ", че концепцията е да реалокира на острова увеселителния си воден парк " Акваленд ". " Безсмислено е да седи задушен в градска среда. Мястото е уместно - с задоволително паркоместа на булеварда, хубаво е да се направи още един мост ",. Какво има на острова Преди приемането през ноември 2022 година на изменението на Общ устройствен план в предишен негов вид община Пловдив бе планувала зоната, в която попада острова, да е с предопределение " за спорт и атракции ", с което позволеното застрояване щеше да бъде до 20%. Това не се хареса на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, а локалната администрация се съобрази.

Според настоящия Общ организационен проект (ОУП) на Пловдив, чието последно изменение бе признато на 24 октомври 2022 година, целият остров попада в устройствена зона " Оз " (Озеленена територия за необятно публично ползване). Разрешената повърхност за застрояване с " преместваеми търговски обекти по член 56 от Закон за устройство на територията " върху такава зона е до 1% от нея, а също по този начин отрежда върху до 10% да бъдат ситуирани " открити обекти за спортни и културни развлечения ".
Реклама
Това се равнява надлежно на 660.12 кв.м и 6601.2 кв.м, като съгласно отговорите на основния проектант на община Пловдив Димитър Ахрянов " резервира се съществуващата годна дървесна растителност на база фитосанитарна оценка ". Подчертава също по този начин, че с " предлагането на притежателя на парцелите и решението на ЕСУТ при община Пловдив, с което е открито, че предлагането е устройствено възможно, не се трансформира функционалното предопределение на зоната ".

Адата е единственият частен остров в Марица и като подобен беше включен и в програмата на Пловдив 2019 година, само че недоразумения с някогашните притежатели по този начин и не разрешиха нищо да се случи там. Той се намира в предпазена зона " Река Марица " от екологичната мрежа " Натура 2000 ". Преди няколко години на него се измести и така наречен нощувка на дребния корморан, откакто преди този момент бе на изток, до моста на 6-и километър.

Птицата е от международно застрашена от изгубване тип, а колонията край Пловдив е най-голямата навътре в страната. Още специалистът по биоразнообразие и орнитология от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), Димитър Плачийски, описа за " Капитал, че на острова нощуват сред 1500 и 2000 дребни корморана.

Според него и други експерти птиците са на острова до април и в този интервал там не би трябвало да има никаква активност, която да ги смущава. В противоположен случай те биха го напуснали, както се е случило през 2019 година с територията към 6-и километър. Още тогава, а и по-късно, Куков декларира, че няма желание да влиза в разногласия с еколозите, а тъкмо противоположното - да съгласува с тях проектите си.
План-схема за разполагане на преместваеми обекти на остров Адата. Източник: Община Пловдив Реклама
Какво в този момент За " Капитал " арх. Ахрянов разяснява, че " процедурата за правене на Подробен устройствен план за остров е извънредно рядка и тежка процедура " и че тя едвам в този момент стартира като " никой не подсигурява, че те (инвеститорите - бел. ред.) ще я завършат ". Според него никой не може да се ангажира със период какъв брой време ще отнеме правенето, съгласуването, утвърждението и приемането на подробния организационен проект: " Ако някой каже съответен период, по-скоро налучква. " По думите му " един общоприет Подробен устройствен план за първа регулация лишава към година ", а в тази ситуация на остров Адата " имаме много особености, които биха забавили този развой в допълнение, което го прави сигурно над година ".

С решението на ЕСУТ от края на юни (то би трябвало да бъде доказано със заповед на кмета Здравко Димитров) общината дава позволение притежателят да изготви ПУП-а, който " следва да бъде координиран с всички заинтригувани централни и териториални администрации и профилирани контролни органи, в т. ч. Държавата посредством Областна администрация - Пловдив, Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион ", РИОСВ-Пловдив и т. н. ", показва документално за " Капитал " основният проектант на общината.

Едва по-късно направеният Подробен устройствен план влиза за разглеждане от ЕСУТ, който в случай че " не установи нередовности и не върне за корекции ", ще го обнародва в Държавен вестник. Следва взимане на решение от ЕСУТ за неговото приемане и предложение за утвърждение от страна на Общински съвет Пловдив (ОБС). Ако бъде признат, следва обявяване и едвам тогава подробният организационен проект влиза в действие, а парцелите ще бъдат урегулирани.

Плановете на притежателя Собственикът на земята на острова Ангел Куков разкри за " Капитал, че са " на същото място, където бяхме есента, и чакаме общината да разреши да стартираме проектирането ". Предприемачът изясни, че към момента няма план какво и по какъв начин тъкмо ще бъде ситуирано на острова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР