Снощи румънският миночистач Лейтенант Димитрие Николеску се удари в носеща

...
Снощи румънският миночистач Лейтенант Димитрие Николеску се удари в носеща
Коментари Харесай

Поредна мина в Черно море, румънски миночистач се удари в нея в опит да я обезвреди - Свят

Снощи румънският миночистач " Лейтенант Димитрие Николеску " се удари в носеща се в Черно море мина в опит да я обезвреди. За благополучие след детонацията 75-членният екипаж е незасегнат, оповестиха от министерството на защитата в Букурещ.

Плаваемостта на кораба не е наранена и на борда няма съществени повреди. Друг боен транспортен съд е отпътувал, с цел да окаже помощ и да изтегли разваления миночистач до пристанището в Констанца, се показва в изказване на щаба. От румънското министерство на защитата прецизираха, че корабът е бил предизвестен за мината, само че не е съумял да я обезвреди, преди да бъде ударен от нея поради неприятното време.

На борда на " Лейтенант Димитрие Николеску " се е намирал екип от водолази за неутрализиране на муниции със съответната профилирана техника. Въпреки че са били взети ограничения за сигурност, след настъпването на тъмнината, заради неподходящите метеорологични условия корабът е бил ударен от мината, носена от бурята.

Експлозията е направила дребна дупка на границата на ватерлинията на кораба в кърмовата част, обявиха от щаба на военноморкисте сили. По заповед на началника на Щаба на военноморските сили водолазният транспортен съд " Грозавул " е отплавал от пристанище Констанца, с цел да окаже помощ и да изтегли разваления миночистач.

Мините в Черно море се трансфораха постоянно събитие от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Това е третата военна мина, която идва в зоната на отговорност на румънските военноморски сили. От началото на войната до момента в западната част на Черно море са унищожени 28 морски мини, от които три от Турция, две от Румъния, една от България и 22 от Украйна, показва Щабът на военноморските сили на Румъния.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР