Снимката, изготвена с помощта на камерите на НАСА на “Лунар

...
Снимката, изготвена с помощта на камерите на НАСА на “Лунар
Коментари Харесай

Камерите на НАСА изготвиха най-подробната снимка на Южния полюс на Луната!

Снимката, направена благодарение на камерите на НАСА на “Лунар Риконисънс Орбитър ” и “Данури ”. Photo credit: NASA/KARI/ASU

Мощните галактически камери на НАСА, ситуирани на борда на американската задача “Лунар Риконисънс Орбитър ” и на южнокорейската “Данури ”, съумяха да изготвят взаимно най-подробното мозаечно изображение на Южния полюс на Луната. Виждат се дори характерностите на вечнозатъмнения кратер Шакълтън!

Защо се употребяват данни от две камери? Камерата с висока резолюция на “Лунар Риконисънс Орбитър ” може да снима от окололунна орбита дребни предмети като скали или остатъци от апарати на лунната повърхнина, само че за жалост нейните благоприятни условия да снима сенчестите райони са мощно лимитирани. Разположената на “Данури ” камера “Шадоукам ”, също създадена от американския център Малин Спейс Сайънс Систъм и от Държавния университет в Аризона, има 200 пъти по-голяма сензитивност. Тя може да снима дъната на кратерите, до които в никакъв случай не доближава директна слънчева светлина, с помощта на отразената светлина от близките геологични обединения или от Земята.

От друга страна пък “Шадоукам ” не може да снима непосредствено осветените райони на Луната и сходен опит за правене на снимки води до преекспонирани изображения. Затова учените комбинират данни от двете камери, с цел да изготвят сложна карта на околния терен.

Няма спор – всички страни са се насочили към Луната, като главният цел през днешния ден е Южният полюс. Сред тези вечнозатъмнени полярни кратери се намират водни находища и вероятно други първични материали. Миналият месец Индия влезе в историята на космонавтиката, като се трансформира първата страна, кацнала измежду южните полярни райони, въпреки и не покрай Шакълтън. Междувременно съветската задача “Луна-25 ”, която също трябваше да кацне там, се разруши.

Що се касае до Съединени американски щати, към този момент тактиката е чрез “Лунар Риконисънс Орбитър ” и “Данури ” да се изготвят подробни карти, които ще оказват помощ при кацането на бъдещата пилотирана експедиция “Артемис 3 ”. Нейният полет е плануван за не по-рано от 2025 година и това ще е първото пилотирано лунно кацане след края на програмата “Аполо ”.

Междувременно следващата година чакаме старта на “Артемис 2 ” – първата пилотирана обиколка на Луната от епохата “Аполо ” насам.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР