снимка: ВСУВ Европа само в бившите соцстрани на стария континент

...
снимка: ВСУВ Европа само в бившите соцстрани на стария континент
Коментари Харесай

Световноизвестен урбанист Ян Геел във Варна: На Запад се уморихме от колите, а вие още ги обичате

снимка: ВСУ

В Европа единствено в някогашните соцстрани на остарелия континент се вижда насочване на градовете към колите. Това усещане показа във Варна световноизвестният проектант и урбанист проф. Ян Геел. Преди това 83-годишният датчанин се разноски пешком из центъра на морската столица, съобщи Дарик радио.

„ Вашата любовна спекулация с колите е от единствено 30 години, до момента в който в останалата част на Европа е към този момент 60 години. Ние към този момент сме се уморили от колите, до момента в който вие към момента ги обичате ”, означи проф. Геел, който е едно от най-значимите имена в градското обмисляне.

Световна наклонност е хората да се насочват към живот в градовете. До 2050 година 70 на 100 от популацията на земята ще живее в огромните градове. Преди доста години е било значимо постройките да бъдат забелязвани и градовете са били правени само и единствено за коли. Колите са се забавлявали в градовете, а в този момент е противоположното. Вече има наклонност да се даде късмет на хората да се забавляват в градовете и градовете да станат за тях. В близко време ще има сходно развиване и за Варна, изрази вяра известният урбанист.

Общественият превоз в огромните градове ще става все по-голям и наклонността е да е безвъзмезден за хората, с цел да се понижи броят на колите, тъй като градовете би трябвало да са налични и комфортни за хората, а не за колите

Има толкоз доста здания по света, които са направени единствено и само за своята форма. Но в този момент се появяват от ден на ден здания, в които хората имат значение. Как те ги употребяват се трансформира в нов актуален стандарт в архитектурата, посочи професорът.

По-рано през днешния ден той прегледа централната част на Варна и показа своето виждане за развиването на града. За остарялата архитектура и за историята на морската столица датският урбанист научи от Християн Облаков, краевед и откривател. 

" Високите здания в остарялата част на града нарушават хармонията. Трябва да има специфичен проект, който да контролира мястото на сходни здания, които би трябвало да бъдат по-далеч от остарялата градска част ", счита световноизвестният урбанист.

83-годишният Ян Геел е във Варна за трети път. Датчанинът е едно от най-значимите имена в градското обмисляне. Автор е на планове за възстановяване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Ротердам, Лондон, Москва, Ню Йорк, Сан Франциско, Мелбърн, Сидни и десетки други градове по света. Кариерата на специалистa е ориентирана към възстановяване на качеството на градския живот, посредством преориентиране на дизайна на града към пешеходците и велосипедистите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР