Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и

...
Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и
Коментари Харесай

Анализ в руски официоз: Космическият отрасъл на Русия гние отвътре!

Снимка от срещата през август 2019-та сред Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

. През 2021 година всичко в галактическия бранш на Русия изглежда на пръв взор наред – страната изстреля модула “Наука ”, станахме очевидци на полета на актрисата Юлия Пересилд, тече създаването на нов транспортен съд “Орел ”. Но на фона на това четем за световна (!) софтуерна взаимозависимост на съветската космонавтика от задгранични съставни елементи, липса на способени и квалифицирани фрагменти, изхабяване на софтуерната база и морално остаряло произвеждане. Като резултат съществува риск Русия да загуби своите позиции в космоса. “Четеш – и не искаш да повярваш. Може би това е клюка на враговете и задграничните сътрудници? Уви, не. Това са резултатите от неотдавнашна ревизия на Роскосмос ”. 

Горните думи са написани от Дмитрий Попов – специалист и автор в “Московски комсомолец “. Сигурно си спомняте, че на 1-ви октомври отразих, че режимът на Путин забрани отразяването на всевъзможни неуместни вести за съветската галактическа организация в задгранични осведомителни организации и блогове под претекст, че публицистите по този метод извършват шпионаж в интерес на други страни. Но “Московски комсомолец ” е локален официоз, списание, доближено до властта, а не самостоятелна медия – и точно това прави този материал толкоз важен и отрезвяващ. Милиони руснаци са абонирани за изданието и ще имат достъп до публикацията. Истинският въпрос, който оставяме провесен, е за какво държавно покровителстван публицист разгласява публикация, сериозна към Дмитрий Рогозин (шефа на Роскосмос), в списание, близо до ръководещата върхушка. 

Попов акцентира, че руските галактически предприятия срещат съществени компликации при осъществяването на подписаните контракти в период. Да погледнем да вземем за пример изстрелванията – през 2019 година са обещани 44 галактически полета, а са изпълнени единствено 25. През 2020 година, за пръв път от 1992 година, са осъществени под двадесет, а точно 17 орбитални задачи, при декларирани 40. Сега сме 2021 година – бяха планувани 47 старта, само че към този момент е декември и са осъществени 20.

Роскосмос създава ново семейство галактически ракети – “Ангара ”. Преди пет години е подписан контракт за производството на 10 универсални блока, които се употребяват за степените на тези ракети. Но към месец март 2021 година са доставени единствено пет блока, а останалите не престават да се бавят.

Далеч по-сериозен е фактът, че Русия се сблъсква с проблеми и при производството на старите галактически ракети и кораби “Союз ” и “Прогрес ”. И това се дължи на сериозната взаимозависимост на съветския галактически бранш от задгранични съставни елементи. Например, през февруари тази година е изстрелян корабът “Прогрес МС-16 ”. Той обаче не съумява да се скачи автоматизирано с Международната галактическа станция, така антената му се поврежда след конфликт в обтекателя на ракетата. Причината за аномалното държание на обтекателя е некачествена епоксидна смола. Оказва се, че доставчикът на тази смола АО “ХИМЕКС Лимитед ” няма софтуерната дарба да я създаде, заради което я закупува от друго място, като при това не са предоставени документи за нейното качество и генезис. Точно по този начин – не просто ракетите “Союз ” се изготвят с негодна епоксидна смола, само че даже не се знае къде е създадена тя.

Това не е единствената взаимозависимост заради некадърност за локално произвеждане. Двигателите на пилотираните кораби “Союз-МС ”, с които те се извеждат от орбита и се завръщат на Земята, употребяват първокачествен водороден пероксид. Единственият съветски производител на подобен (ООО “Синтез ПВ ”) е в положение на банкрут от декември 2019 година, въпреки че към момента извършва своята активност. За да може предприятието да синтезира водородния пероксид, то разчита на химикали, които се доставят от немска компания Evonik Resource Efficiency GmbH. Тези доставки обаче са лимитирани поради глобите, наложени от запада. Или с други думи – Западът може с една заповед да забрани съветските галактически полети – стига да го изиска. 

Все още не може да бъде завършен новият съветски космодрум Восточний, като градежът му е придружен от тежки кавги и корупция. От 1 200 структури, които са залегнали в проекта да бъдат конструирани, са завършени едва двеста. Първият полет на ракета “Ангара ” от Восточний към този момент бе отсрочен от 2021 за 2023 година, до момента в който престъпните следствия не престават. 

Не вървят добре нещата и с огромната горделивост на Русия – навигационната система ГЛОНАСС, която е аналог на американската GPS. Първоначално е залегнало в проекта, че през 2020 година ще има налични 30 спътника. Но поради загубата на някои от тях вледствие на повреди се взема решение в дейна работа да са единствено 24. Налични към днешна дата са 23. При това множеството от тези спътници са изстреляни в интервала 2006-2014 година, което значи, че гаранцията им е изтекла и от време на време би трябвало да бъдат извеждани от работа заради профилактика. Очевидното решение е да се произведат нови спътници. Но няма по какъв начин, защото електронните чипове, които се употребяват в ГЛОНАСС, са толкоз остарели, че към този момент не се създават. И това не е единствената неволя. Оказва се, че специфичните стоманени ленти, които нужни за изработката на резервоарите и системите за подаване на гориво, към този момент не са в произвеждане. Какво приказва всичко това за високите технологии в Русия? 

Попов съществено подлага на критика и фактът, че създаването на новия пилотиран галактически транспортен съд “Орел ” не напредва по проект. Експертът припомня, че до момента в който американските галактически кораби “Крю Драгън ” към този момент летят след десетилетно обмисляне и структура, що се касае до “Орел ” Роскосмос още цикли на равнище непълномащабни макети.

В своето умозаключение публикацията установи очевидното – в случай че няма сериозна политическа воля за налагането на радикални способи за решаването на проблемите, съветските галактически достижения ще останат единствено под формата на възпоменания. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР