Снимка: БТАВъншният министър Мария Габриел и министърът на културата Кръстю

...
Снимка: БТАВъншният министър Мария Габриел и министърът на културата Кръстю
Коментари Харесай

Мария Габриел не се сети да покани нито един духовник от БПЦ за тържествената литургия в Желязната църква в Истанбул на Архангеловден

Снимка: Българска телеграфна агенция

Външният министър Мария Габриел и министърът на културата Кръстю Кръстев посетиха Желязната черква " Свети Стефан " в Истанбул в сряда, 8 ноември, и участваха на литургията, с която бяха открити тържествата за 125-ата годишнина от освещаването на Желязната черква през септември 1898 г от Екзарх Йосиф I. Литургията бе водена от митрополита на Силиври Максим и архимандрит Харалампий Ничев, който е чиновник на Вселенската патриаршия. На литургията не е бил поканен нито един представител на Българската православна черква (БПЦ), което е скандално от канонична и дипломатическа позиция.

Това е не просто учудващо, само че и скандално, имайки поради обстоятелството, че българската желязна черква „ Св. Стефан “ в Истанбул е знак на битката през Възраждането за българска църковна независимост, увенчана със основаването на Българската Екзархия. През 1898 година храмът е осветлен персонално от Екзарх Йосиф I. При визитата на двамата министри в Желязната черква религиозният обред на Архангеловден е бил отслужен от гръцки духовници. Лишени от знания за символното значение на Желязната черква, никой от двамата даже не се е сетил да предложения представител на Българската православна черква и да издейства службата да се извърши от неин представител. Двамата министри настояват, че „ с вярата си можем да опазим културно-историческото ни завещание “, само че даже не осъзнават, че с незнанието си освен показват пренебрежение към БПЦ, която е притежател на задачата и делото на Българската Екзархия, само че и подценяват националните ни обичаи богослужението да се извърши от представители на БПЦ, а не от непознати духовници.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР