Снежнобял пингвин изненада екип на чилийските военноморски сили в антарктическата

...
Снежнобял пингвин изненада екип на чилийските военноморски сили в антарктическата
Коментари Харесай

Рядък снежнобял пингвин е забелязан на Антарктида

Снежнобял пингвин изненада екип на чилийските военноморски сили в антарктическата им база, съобщи Агенция Франс Прес.

В оборудването " Габриел Гонсалес Видела " работят 14 учени, заобиколени от колония от хиляди птици с научното име Pygoscelis papua, които се разпознават по бялото оперение по корема и над очите, черното на гърба и оранжев клюн. 

Екземплярът, с който се сблъсква екипът, обаче " е изцяло друг от останалите ", споделя пред Агенция Франс Прес Уго Арос, който е на 33-години. Той е сержант и готвач в научната станция. Мъжът документира откритието.

" Този пингвин е страдал от левцизъм " - генетична специфичност, породена от рецесивен ген, който придава бял цвят на оперението на засегнатите животни, само че очите резервират естествения си цвят за разлика от албиносите, при който те са червени, изяснява Диего Мохика.

Морският биолог от фондация " Малпело " съпровожда антарктическата задача на колумбийските военноморски сили на борда на научния транспортен съд " Симон Боливар ". Мохика изясни пред Агенция Франс Прес, че левцизмът " е артикул на рецесивен ген, който по някакъв метод наподобява унаследен " и води до появяването на " един субект в колония от хиляди пингвини ".

На фотосите, снимани при започване на януари от научния екип, се вижда по какъв начин птицата с бледочервеникав клюн и белезникаво оперение се разхожда по скалите измежду двуцветната си колония, която наподобява не я е отхвърлила.

" Всички бяхме изумени от тази среща и направихме доста фотоси за спомен ", споделя сержант Арос, който е и фен фотограф.

Популацията на субантарктически пингвини, наброяваща към 800 000 екземпляра, се смята за постоянна от Международния съюз за запазване на природата. Въпреки това учените считат, че човешката активност може да повлияе на здравето им.

През 2022 година откриването на колония от този тип пингвини в региона на Антарктида, по-близък до Южния полюс, разтревожи природозащитните организации за вероятното влияние на климатичните промени върху навиците им, напомня Агенция Франс Прес.

Субантарктическите пингвини, които не са най-големите от своя тип, могат да доближат височина от 90 см, само че се считат за най-бързите плувци.

Снимка: Камен Недков, пълководец
на българската база “Св. Климент Охридски ”
на остров Ливингстън
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР