Смятан за един от най-значимите съвременни хореографи в световен мащаб,

...
Смятан за един от най-значимите съвременни хореографи в световен мащаб,
Коментари Харесай

Как се създава магия на сцената: Димитрис Папайоану

Смятан за един от най-значимите модерни хореографи в международен мащаб, Димитрис Папайоану дефинира себе си на първо място като художник. Неговият бял лист е сцената, а върху нея той твори като манипулира пространството благодарение на човешкото тяло и основава движещи се живи картини. След феноменалния триумф, който гръцкият актьор реализира със спектаклите си " Still Life ", " Sinse She " и " The Great Tamer ", не е изненада, че новата му продукция беше предстояща с неспокойствие в целия свят.

Брилянтният художник на тялото.

След близо две години пауза, Папайоану се завръща на огромната сцена с " Напречна ориентировка " (Transverse Orientation) - интензивно двучасово прекарване, в което осем зашеметяващи изпълнителя преобразяват действителността, до момента в който преплитат образни изкуства с мита и религията. В новия си театър Димитрис Папайоану слага под въпрос смисъла на живота и визира тематиката за метаморфозата посредством фигурата на Минотавъра, погубен от Тезей, цар на Атина. Своеобразно странствуване сред античността и съвременността, постоянството и непостоянството, в търсене на светлината, " Напречна ориентировка " е роман за за човечеството, раздрано от противоположности и дезориентирано от напречни пътеки.




Световната премиера на спектакъла се състоя при започване на юни, като част от Биеналето на танца в Лион, а по-късно беше показан и в границите на фестивала Tanec (Прага), а ето и дребна част от отзивите на рецензията:

“Без подозрение Папайоану е един от четиримата най-значими хореографи в света. ” Arienne Bavelier, Le Figaro, 07/06/2021

“TRANSVERSE ORIENTATION е акт на художествена магия, основан пред очите ни от извънредно прецизните реализатори. "

Roslyn Sulcas, The New York Times, 8 June 2021

„ Димитрис Папайоану хваща бика за рогата. (...) TRANSVERSE ORIENTATION е украшение на изобретателността и хубостта. " Al. M., Le Progress, 3 юни 2021 година

Българската аудитория ще има опцията да стане част от прекарването " Напречна ориентировка " (Transverse Orientation) на 9, 10, 11 и 12 октомври в границите на фестивала One Dance Week в Пловдив . Допълнителна информация за програмата следете на.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР