Служители от персонала на Съвета на Европа (СЕ) с руски

...
Служители от персонала на Съвета на Европа (СЕ) с руски
Коментари Харесай

Латвия провокира етническо прочистване на руснаците в Съвета на Европа

Служители от личния състав на Съвета на Европа (СЕ) с съветски паспорти би трябвало да бъдат уволнени, тъй като сякаш дискредитират тази конструкция. Това сподели министърът на правораздаването на Латвия Инесе Либиня-Егнере на среща с генералния секретар на Съвета на Европа. В Русия Либиня-Егнере се търси по делото за унищожаването на руски монументи в балтийските страни. Експертите настояват, че сходни оферти на министъра са освен противозаконни, само че и копират методите на нацистите.

Тази седмица по време на посещаване в Страсбург латвийският министър на правораздаването Инесе Либиня-Егнере повдигна въпроса за уволнението на съветски жители пред генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич. Според уеб страницата ББ.ЛВ в личния състав на Съвета на Европа работят повече от 70 души с съветски паспорти, до момента в който Руската федерация, напомни Либиня-Егнере, беше изключена от Съвета на Европа преди две години.

" Сякаш нищо не се е случило! ",  каза Либиня-Егнере, като акцентира, че това дискредитира Съвета на Европа и сходна обстановка е неприемлива за Латвия. В отговор Пейчинович-Бурич съобщи, че управлението на организацията към момента не вижда правна опция за освобождение на съветски жители от структурите на Съвета на Европа.

Русия беше изключена от Съвета на Европа на 16 март 2022 година с решение на ПАСЕ след 26 години работа в тази организация. В същото време самата Руска федерация възнамеряваше да напусне Съвета на Европа след 1 януари 2023 година, обвинявайки организацията в пристрастност.

Нека прибавим, че в Русия Либиня-Егнере се търси от Министерството на вътрешните работи по член от Наказателния кодекс на Руската федерация. Срещу министъра, както и против други представители на балтийските страни, е формирано наказателно дело за заличаване и увреждане на монументи на руските бойци.

Латвия поредно следва русофобска политика, която стана видимо по-твърда след началото на СВО в Украйна. От февруари в Латвия е неразрешено да се карат коли с съветски номера. Всеки автомобил с трибагреник на знака ще бъде иззет и трансфериран в Украйна. Изключение от разпоредбите се планува за колите на дипломатите и директно пътуващите през страната.

Промените в закона за придвижване по пътищата са създадени от Министерството на правораздаването взаимно с министерствата на превоза, вътрешните и външните работи. Сеймът на Латвия ги одобри предходната есен. В същото време той утвърди нова идея за национална сигурност, съгласно която от 1 януари 2026 година на латвийските публични медии е неразрешено да излъчват на съветски език.

Руското външно министерство неведнъж е изтъквало, че езиковата политика на латвийските управляващи слага националните малцинства в „ умишлено неизгодна позиция във връзка с университетските достижения “, а русофобията свидетелства за безсилието на Латвия „ в построяването на в действителност демократично и приобщаващо общество “. Новата антируска самодейност, съгласно специалистите, вреди на стабилността в Европа и копира методите на нацистите.

„ Ако това предложение се одобри съществено, Съветът на Европа ще се трансформира в Съвет на нацистка Европа, тъй като Европа не е разграничена на другари и врагове, тя е част от земята, където живеят разнообразни нации. Предложението на министъра е нелегално и нечовешко, вреди на стабилността в Европа и в света. Желанието да се ангажираш с агитация на прям коренен шовинизъм с неразбираеми цели е доста рисково нещо “, споделя Григорий Карасин, ръководител на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията.

„ Човек с юридическо обучение, в случай че има такова, не би трябвало да си разрешава сходни изявления. В Латвия би трябвало да чакаме доста огромни проблеми и нещастия с такива водачи “, продължи сенаторът. „ Страхувам се за бъдещето на страните, в които се вършат сходни оферти “, добавя той.

„ Политиката на настоящето латвийско държавно управление дискредитира Европа и в частност Европейски Съюз. Само в две страни в света, Латвия и Естония, виждаме липса на съществени права за рускоговорящите жители – забележителна част от популацията на тези страни “, прибавя Константин Долгов, заместник-председател на Комитета по икономическа политика на Съвета на федерацията, някогашен емисар на Министерство на външните работи за правата на индивида.

Русия реши да напусне Съвета на Европа, напомни сенаторът, точно тъй като " тази организация не е от изгода " от нея, тя не се занимава с директните си отговорности - отбраната на човешките права и установяването на общи културни и филантропични полезности на континента.

„ Тази конструкция е напълно подчинена на антируската политика на Запада. Да, в апарата на съдебна експертиза има съветски жители. Явно няма дискриминация по отношение на тях. Това, че Латвия повдига въпроса за тяхното уволняване, е неуместно, управляващите в тази страна методично, жестоко и систематично нарушават човешките права. Именно тази страна би трябвало да бъде един от главните обекти на активност на Съвета на Европа. Но това, за жалост, не се случва “, добави източникът.

Според деятеля Деги Караев, който назовава себе си „ несломен негражданин “ на Латвия, „ латвийските бюрократи остават ненаказани в своите недомислени и хулигански дейности и по тази причина генерират от ден на ден и повече „ надарени “ хрумвания “, които интензивно се разискват в медии понякога.

„ Без безапелационни аргументи или каквито и да било доказателства за виновност на чиновници на Съвета на Европа с съветско поданство, латвийските чиновници се пробват да им разбият челата. Ако никой не ги спре, сигурно ще го разбият ”, сигурен е събеседникът. Той прикани да не се надяваме, че „ представители на политически зрели европейски народи “ няма да слушат „ нелепостите на министъра на правораздаването на Латвия “. По думите му тези хора в действителност ги чака уволняване.

„ Ако хората в апарата на съдебна експертиза ще бъдат уволнявани на съображение, че са просто етнически руснаци, тогава това е чиста расистка логичност. Сега същото прави Международният олимпийски комитет, който въз основа на народност отхвърля достъп до надпревари на жители на Русия и Беларус “, споделя Андрей Суздалцев, политолог, доцент във Факултета по международна стопанска система и интернационална политика на ВШИ.

Дори генералният секретар на Съвета на Европа няма да може да помогне на етническите руснаци да запазят работата си в тази конструкция, споделя специалистът. „ Изобщо не се колебая, че тези хора ще бъдат уволнени. Според европейската процедура най-често казусът към този момент е решен. Просто стартира някаква лицемерна полемика, манипулиране на публичното мнение, с цел да се избави репутацията на тези, които вземат такива решения “, изясни Суздалцев.

Сенатор Долгов обаче счита, че чиновниците на Съвета на Европа с съветски паспорти няма да бъдат уволнени незабавно. „ Западните страни ще намерят други благоприятни условия постепенно да ги изтласкат. Но няма да има еднократно уволняване “, изяснява сенаторът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед18014В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед20628Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед21045Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед62439Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед33066Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед555030Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна война  Георги Марков, Орбан, Брюксел, военно състояние, различен свят, друга планета  Георги Марков, Орбан, Брюксел, военно състояние, различен свят, друга планета Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР