Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е събрала неопровержими

...
Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е събрала неопровержими
Коментари Харесай

Осем години затвор грозят украински владика

Службата за сигурност на Украйна заяви, че е събрала неопровержими доказателства за това, че владиката на Виницка епархия (Централна Украйна) Йонатан е отговорен в публично оправдаване на съветската експанзия против Украйна, съобщи в. " Украинская истина ".

Митрополитът е заплашен от осем години затвор, в случай че съдът го признае за отговорен. 

Йонатан е упрекнат, че разпространявал пропагандни листовки измежду вярващите, където призовавал за завладяване на властта и за смяна на държавните граници на Украйна.

Освен това той е разгласил материали в поддръжка на съветските войски на един от уебсайтовете на Руската православна черква, счита обвиняването.

При обиски по местоживеене и в паметни здания чиновниците на реда са разкрили: компютърна техника и мобилни телефони с данни за незаконни действия, прокремълска пропаганда и литература, сподели още Службата за сигурност на Украйна.

През последните месеци украинските служби започнаха огромни следствия против украинската православна черква, обвинена, че е проводник на съветско въздействие. 

Украинската православна черква, към която принадлежат 78 на 100 от вярващите с страната, беше разграничена сред три крила, едно от които лоялно на Московската патриаршия, само че се сплоти на събор през 2018 година, като изискване за признаването ѝ за автокефална от Вселенския патриарх.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР