Случило се три пъти за 25 години у насПричина за

...
Случило се три пъти за 25 години у насПричина за
Коментари Харесай

Рядко природно явление е причина за градушката в Южна България

Случило се три пъти за 25 години у нас

Причина за тежките градушки в Южна България е образуването на суперклетка от облаци, извънредно рядко естествено събитие. През последните 25 години е имало има единствено три сходни случая, съгласно представители на Агенцията за битка с градушките.

" Единственото нещо, което може да се направи е с верни дейности да се лимитират нейните вреди, т.е. да вземе в точния момент да се обработва и до момента в който тя не излезе от територията, която се пази да бъде непрекъснато обработвана и по тоя метод вредата ще бъде доста по-малка ", съобщи Никола Ковачев - шеф на полигона за битка с градушките – Поповица, по Българска национална телевизия.

Стихията удари аграрни площи в пловдивско, старозагорско и сливенско. На места ледените парчета падаха от небето в продължение на 20 минути.

Комисии разказват загубите на фермерите. Пострадали от бедствието са както зеленчукопроизводители, по този начин и стопаните с лозови масиви и розопороизводители.

Стопани от сливенското село Баня упорстват за промени при площадките с противоградни ракети, за по-добро покритие.

" Там, където в действителност се постанова за по добра успеваемост да се реалокират да се пребазират, само че това е доста комплициран развой, който изисква и време преди всичко изисква и доста прецизен разбор ", показа Никола Ковачев.

" Миналата година също падна град при нас, унищожи ни лозовите масиви, аз просто не виждам друго решение с изключение на да се построи тук площадка противоградна ", разяснява различен пострадал.

По време на градушката на 25 април по данни на Агенцията в страната са изстреляни близо 1100 ракети, което е понижило размера на ледените парчета. Според експертите това е било единствената опция за деяние.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР