Случаят с българите, отвлечени от хутите ще бъде на вниманието

...
Случаят с българите, отвлечени от хутите ще бъде на вниманието
Коментари Харесай

Елена Йончева с пробив: Европейският парламент ще изиска ЕС да помогне за освобождаването на отвлечените българи в Йемен

Случаят с българите, отвлечени от хутите ще бъде на вниманието на Европейския парламент (ЕП) тази седмица. В резолюция, която ще се гласоподава в пленарната зала в Страсбург се изисква Европейски Съюз да се включи интензивно в напъните за бързото и безвредно освобождение на европейските жители, част от екипажа на кораба Galaxy Leader, който от пет месеца е арестуван в Червено море. Капитанът и асистент капитанът са български жители, а измежду отвлечените е и румънски жител. Инициативата за резолюцията е на евродепутата Елена Йончева. Тя благодари на всички български евродепутати, които са се застъпили за текстовете пред политическите си фамилии.

Елена Йончева е ангажирана със ориста на българските моряци през цялото време. Отправя въпроси в пленарната зала в Страсбург, в комисията по външна политика и в подкомисията по защита. Проведе срещи с висшия представител за външна политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, както и със чиновници в Службата по външна активност. Депозира и писмен парламентарен въпрос до Европейската комисия. От диалозите й до този миг няма безапелационни индикации, че Европейски Съюз е включен в начинания за освобождението и отбраната на европейските жители от Galaxy Leader.

Времето е от значително значение. Европейската комисия би трябвало да даде приоритет на дипломатическите старания и да подсигурява, че Европейски Съюз поддържа своите жители, счита Елена Йончева.

Тя настояваше за случая да се одобри обособена, незабавна резолюция, само че поради позицията на политическата група на Зелените това не се случи. Елена Йончева получи поддръжката на групата на социалистите и демократите, макар че имаше още осем други оферти. На председателски съвет в Екологичен потенциал през миналата седмица зад самодейността й застанаха и от управлението на ЕНП, от „ Обнови Европа “, както и представители на други десни групи, само че това се оказа незадоволително. В понеделник в Страсбург, обаче, въпреки всичко беше реализирано единодушие и по гледище на Елена Йончева текстът за отвлечените българи ще се включи в по-широката резолюция за Близкия изток.

От ноември 2023 година хутите атакуват кораби в Червено море като настояват, че акциите им са в символ на взаимност с палестинците в Газа. Заради офанзивите им, пътят през протока Баб ел Мандеб стана рисков, а оттова минава огромна част от комерсиалното мореплаване за и от Европа.

От февруари Европейски Съюз стартира военна интервенция „ Aspides “ („ Щит “) в района. 16 военни кораби в Червено море пазят търговски кораби от нахлуване. Техните пълномощия са единствено да ескортират или да подхващат отбрана при положение на офанзива, само че не могат да освобождават. От началото на нападенията до в този момент над 100 кораби са атакувани с ракети. Само един от тях е похитен – Galaxy Leader, а един беше потънал, плаващ под английски байрак. На 6 март 2024 година при офанзива на транспортен съд починаха двама жители на Филипините и един на Виетнам.

Целта на моите начинания, на опитите ми да събера информация за положението на българските жители, както и да предизвикам реакция от Европейски Съюз, е да поддържа напъните на българската страна за освобождението на нашите сънародници. За тях, за техните близки и родственици е значимо да знаят, че не са изоставени в жертва на по-големи геополитически ползи, разяснява Елена Йончева.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР