Следващият голям напредък в лечението на рака може да бъде

...
Следващият голям напредък в лечението на рака може да бъде
Коментари Харесай

Следващият голям напредък в лечението на рака може да бъде ваксина

Следващият огромен прогрес в лекуването на рака може да бъде ваксина , написа „ Асошиейтед прес “.

След десетилетия на стеснен триумф учените споделят, че проучванията са достигнали повратна точка, като мнозина предвиждат, че след пет години ще бъдат пуснати още ваксини. Това не са обичайни ваксини , които предотвратяват заболяване, а инжекции за стесняване на туморите и прекъсване на повторната поява на рак. Целите за тези пробни лекувания включват рак на гърдата и белите дробове, като тази година се оповестява за повишаване на смъртоносния рак на кожата меланом и рак на панкреаса.

Д-р Джеймс Гъли, който оказва помощ в управлението на център в Националния институт по рака, разработващ имунни лечения, в това число ваксини за лекуване на рак, изяснява:

Вече имаме нещо , върху което да се фокусираме. Сега би трябвало да го накараме да работи по-добре . “

Повече от всеки път учените схващат по какъв начин ракът се крие от имунната система на тялото . Ваксините против рак, сходно на други имунотерапии , подтикват имунната система да намира и убива раковите кафези. А някои нови употребяват иРНК, която е създадена за рак, само че употребена първо за ваксини против COVID-19. Д-р Нора Дисис от Института за ваксини против рак на UW Medicine в Сиатъл, посочи:

„ За да работи една ваксина, тя би трябвало да научи Т-клетките на имунната система да разпознават рака като рисков . Веднъж подготвени, Т-клетките могат да пътуват на всички места в тялото, с цел да преследват заплаха.

„ Ако видите задействана Т-клетка, тя съвсем има крайници “ , разясни тя и добави:

„ Можете да я видите по какъв начин пълзи през кръвоносния съд, с цел да излезе в тъканите. “

Пациентите -доброволци са от решаващо значение за проучването. 50-годишната Катлийн Джейд научава, че има рак на гърдата в края на февруари, единствено седмици преди тя и брачният партньор ѝ да заминат от Сиатъл на околосветско странствуване. Вместо да плава с тяхната 46-футова лодка, Shadowfax, през Големите езера към морския път Свети Лорънс, тя седеше на болнично легло в очакване на третата си доза от пробна ваксина. Тя получава имунизацията, с цел да види дали ще понижи тумора ѝ преди интервенцията. Джейд, която получавам също общоприетоо лекуване, споделя:

„ Дори този късмет да е дребен, почувствах, че си заслужава . “

Напредъкът при имунизациите за лекуване е предизвикателство . Първата инжекция Provenge за лекуване на рак на простатата, който се е популяризирал, беше утвърдена в Съединени американски щати през 2010 година Това изисква обработка на личните имунни кафези на пациента в лаборатория и връщането им назад посредством IV. Има и ефикасни в лекуването ваксини за ранен рак на пикочния мехур и напреднал меланом.

„ Ранните проучвания на ваксини против рак се провалиха, защото ракът надхитри и надживя слабата имунна система на пациентите , акцентира Оля Фин, откривател на ваксини в Медицинския факултет на Университета в Питсбърг. Фин акцентира:

„ Всички тези опити, които се провалиха, ни разрешиха да научим толкоз доста . “

В резултат на това в този момент тя се концентрира върху пациенти с по-ранно заболяване, защото пробните ваксини не помогнаха при по-напреднали пациенти. Нейната група възнамерява изследване за ваксина при дами с нискорисков, неинвазивен рак на гърдата, наименуван дуктален карцином in situ.

Може да следва създаването на още ваксини, които предотвратяват рака. Старите десетилетия ваксини против хепатит B предотвратяват рак на черния дроб, а HPV имунизациите, въведени през 2006 година, предотвратяват рака на шийката на матката.

Във Филаделфия доктор Сюзън Домчек, шеф на Basser Center в Penn Medicine, набира 28 здрави хора с BRCA разновидности за тест за ваксина. Тези разновидности покачват риска от рак на гърдата и рак на яйчниците. Идеята е да се убият доста ранни анормални кафези, преди да причинят проблеми. Тя го оприличава на от време на време плевене на градина или заличаване на бяла дъска.

Други създават ваксини за попречване на рак при хора с предракови белодробни възли и други наследствени болести, които покачват риска от рак.

„ Ваксините евентуално са идващото огромно нещо “ в устрема за понижаване на смъртните случаи от рак, счита доктор Стив Липкин, медицински генетик в Weill Cornell Medicine в Ню Йорк, който управлява едно изпитание, финансирано от Националния институт по рака. Той е безапелационен:

„ Посвещаваме живота си на това. “

Хората с наследствено заболяване синдром на Линч имат 60% до 80% риск от развиване на рак през целия живот. Набирането им за тествания на ваксина против рак е удивително елементарно, посочи доктор Едуардо Вилар-Санчес от MD Anderson Cancer Center в Хюстън, който управлява две финансирани от държавното управление изследвания за ваксини за ракови болести, свързани с Линч. Той е на мнение:

„ Пациентите одобряват това по неочакван и позитивен метод . “

Производителите на медикаменти Moderna и Merck взаимно създават персонализирана иРНК ваксина за пациенти с меланом, като огромно изследване ще стартира тази година. Ваксините са персонализирани за всеки пациент въз основа на многочислените разновидности в неговата ракова тъкан. Ваксина, персонализирана по този метод, може да образова имунната система да търси пръстовия отпечатък на разновидността на рака и да убива тези кафези . Такива ваксини обаче ще бъдат скъпи .

„ По принцип би трябвало да вършиме всяка ваксина от нулата. Ако това не беше персонализирано, имунизацията евентуално би могла да бъде направена за жълти стотинки, тъкмо като имунизацията против Коронавирус “, сподели доктор Патрик От от Института за ракови болести Dana-Farber в Бостън.

Ваксините, които се създават в UW Medicine, са предопределени да работят при доста пациенти, а освен при един пациент. Провеждат се проби при ранен и напреднал рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на яйчниците. Някои резултати може да бъдат налични още през идната година.

56-годишният Тод Пипър от предградията на Сиатъл взе участие в тестването на ваксина , предопределена да понижи туморите на рак на белия дроб. Ракът му се популяризира в мозъка, само че той се надява да живее задоволително дълго, с цел да види щерка си да приключи учебно заведение за медицински сестри идната година. Ето какво показа Пайпър за решението си да стане доброволец:

„ Нямам какво да изгубвам и мога да печеля всичко, или за мен, или за други хора обратно по веригата. “

Една от първите, които са получили ваксина против рак на яйчниците в изследване за сигурност преди 11 години, е Джейми Крейс от близкия остров Мърсър. Диагностицирана с напреднал рак на яйчниците, когато е едвам на 34 години, Крейз счита, че ще почине млада и прави наследство, с което завещава обичаната си огърлица на най-хубавата си другарка. Сега на 50, тя няма признаци на рак и към момента носи огърлицата. Жената не знае сигурно дали имунизацията е помогнала, само че е щастлива:

„ Все още съм тук. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР