Следващата седмица Министерство на правосъдието (МП) ще реши какви стъпки

...
Следващата седмица Министерство на правосъдието (МП) ще реши какви стъпки
Коментари Харесай

Зарков: Следващата седмица Министерство на правосъдието ще реши какви стъпки да предприеме по отношение на главния прокурор

Следващата седмица Министерство на правораздаването (МП) ще реши какви стъпки да предприеме във връзка с основния прокурор Иван Гешев, разяснява министърът на правораздаването Крум Зарков пред публицисти, съобщи Българска телеграфна агенция.

С изявлението си претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел се причисли към хората ,

които през 2020 година излязоха на митинги, с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството и към няколко министри на правораздаването, които се ангажираха с процедурата по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, сподели Зарков. Ние в Министерство на правосъдието изследваме доста деликатно случая с гърмежа от 1 май, единствено мога да поздравя Мария Габриел, само че ще трябват повече детайлности, уточни правосъдният министър.

Според него това, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че основният прокурор се намесва нерегламентирано в следствие ,

е доста съществено деяние и Висшият правосъден съвет (ВСС) ще би трябвало да се произнесе. Министерство на правосъдието също няма да стои безучастно. Обмисляме всички разновидности на деяние, няма да стоим безучастни, сподели Зарков. Според министъра има разнообразни разновидности, само че " топката е в полето на Висш съдебен съвет ".

Дали ще се стигне до оставката на основния прокурор е значим въпрос. Но по-важно е дали ще бъдат признати законите ,

които ще създадат по този начин, че който и да е идващият основен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност. Става дума за измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, посочи Зарков.

По думите му в границите на своя мандат Иван Гешев доста пъти

е уронил престижа на правосъдната власт. И добави, че Висш съдебен съвет има учредения да се самосезира.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР