След заявеното намаление на цената на природния газ през октомври

...
След заявеното намаление на цената на природния газ през октомври
Коментари Харесай

Булгаргаз иска с 12% по-скъп газ за ноември

След декларираното понижение на цената на природния газ през октомври с 30 %, държавният газов снабдител " Булгаргаз " предвижда следващо нарастване през ноември с към 12,4 на 100.
Дружеството осведоми, че изчисленията му за цената на синьото гориво през ноември са за 278,83 лева./MВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Заявената за одобряване цена през октомври е 247,96 лева без налози и такси, само че е допустимо да се промени до 1 октомври, когато " Булгаргаз " ще внесе поправеното си заявление съгласно данните от пазарите за целия предишен месец. В момента цената на газа е 353,21 лева./МВтч.
Дори и с покачването на цената през ноември газът у нас ще е на цени под европейските. При ноемврийски фючърси за 205 евро/МВтч, търгувани на 12 септември на нидерландската борса TTF, цената у нас се чака да е 142,56 евро за мегаватчас.
Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за ноември обаче ще е ясно на първо число от месеца и ще регистрира ценообразуващите съставни елементи към 31 октомври 2022 година, напомнят от " Булгаргаз ". 
Служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов съобщи, че държавното управление твърдо поддържа нуждата от обезщетения за бизнеса поради високите цени на природния газ, заяви Българска телеграфна агенция.
" Това е и схващане на цялото държавно управление, твърдо сме " за " обезщетения за газа. Не може да има обезщетения за електрическа енергия, а да няма за газ и да слагаме едни компании в неконкурентна обстановка по отношение на други. Твърдо ще има и ние ще подготвим скица, която ще предложим на идващия парламент ", сподели министърът.
Той откри профилирано ревю за индустриални машини и технологии, роботика и автоматизация " MachTech & InnoTech Expo 2022 " в Интер експо център - София.
Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, който също взе участие в откриването на ревюто, съобщи пред публицисти, че първоначално властта би трябвало " да възпре този ярък ентусиазъм на КЕВР да направи кръстосано субсидиране на бита за сметка на стопанската система ".
Появиха се такива хрумвания евтиният газ да отива за топлофикациите, а скъпият за предприятията, добави Велев и посочи, че това ще докара до прекъсване на работата на компаниите и растеж на безработицата, а хората няма да имат заплати, с цел да си платят евтината сметка за парното. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР