След тричасови дебати проф. Момчил Мавров беше избран за подуправител

...
След тричасови дебати проф. Момчил Мавров беше избран за подуправител
Коментари Харесай

Избраха Момчил Мавров за подуправител на НЗОК

След тричасови диспути проф. Момчил Мавров беше определен за подуправител на НЗОК от Народното събрание със 103 гласа „ за “ и 83 „ срещу “.

За проф. Мавров гласоподаваха от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, а „ срещу “ – от ПП-ДБ и Българска социалистическа партия. От „ Възраждане “ едвам 4-ма гласоподаваха с „ срещу “, макар че цялата парламентарна група беше в зала, както и Има Такъв Народ, от чиято група не гласоподава никой.

Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 година

Момчил Мавров беше предложение на ГЕРБ-СДС и единствения претендент за поста. Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов акцентира, че той има повече от 10 години професионален опит в системата на опазването на здравето и в региона на ръководството на опазването на здравето, в ръководството на НЗОК като ръководител на Надзорния ѝ съвет, в ръководството на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД, Пловдив, като заместник-директор по административните и стопански въпроси.

От ПП-ДБ обявиха, че би трябвало да са наясно има ли прокурорска инспекция против проф. Мавров, а проф. Костадин Ангелов заяви, че е имало сигнал до ДАНС. „ Извършва се инспекция, хората, подали сигнали удостоверяват изказванията си и отчетът е изпратен в прокуратурата. От прокуратурата беше изпратен отговор, че инспекцията е прекъсната, тъй като няма данни за осъществено закононарушение “, сподели той.

Проф. Ангелов обаче съобщи, че ще изиска промяната на шефа на НЗОК Станимир Михайлов, тъй като „ той лъже Народното събрание “. „ В плана за бюджет на НЗОК има текст, съгласно който се не разрешава краткотрайно разкриването на нови лечебни заведения и действия. В същото време Станимир Михайлов написа на министъра на опазването на здравето, че е допустимо да бъде подписан контракт за декларирания от болница Х нов адрес във Варна с планувани 500 кревати. В кой миг този почтен човек споделя истината? Много скоро грешката с неговото избиране ще бъде поправена, според процедурата на Народното събрание за премахване на шефа на Касата “, сподели той.

Тези мнения обаче се оказаха единствените всъщност в зала, макар тричасовите диспути. Депутатите от всички парламентарни групи се упрекваха взаимно в лобизъм и секрети сделки, като стигнаха даже до разискване на резултатите от миналите локални избори, а вълнения в залата прекъснаха съвещанието след края на гласуването за подуправител на Здравната каса.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР