След продължително тригодишно присъствие Ла Ниня напусна глобалната атмосферна сцена,

...
След продължително тригодишно присъствие Ла Ниня напусна глобалната атмосферна сцена,
Коментари Харесай

ФАО подготвя изпреварващи действия във връзка с надвисващата заплаха от Ел Ниньо

След дълготрайно тригодишно наличие Ла Ниня напусна световната атмосферна сцена, правейки път за евентуален неминуем преход към Ел Ниньо - метеорологичен феномен, който нормално разпределя метеорологичните модели по противоположния метод.

Това би могло да бъде облекчение за някои наранени от суша региони като Африканския рог, само че може да сътвори проблеми за други елементи на Африка, Централна Америка и Далечна Източна Азия, сигнализира Организацията по издръжка и земеделие на Обединените народи (ФАО).

Предвид рекордния брой хора, изправени пред остра продоволствена неустановеност, ФАО изследва деликатно зоните в света, които са изключително уязвими от Ел Ниньо, и по какъв начин могат да бъдат подхванати изпреварващи дейности за намаляване на рисковете.

Според нов доклад на Глобалните системи за информация и ранно предизвестие на Отдела за пазари и търговия и Службата по изменение на климата, биоразнообразие и околна среда на организацията, Южна Африка, Централна Америка и Карибите, както и елементи от Азия са от изключително значение, защото

редица страни в тези райони към този момент са изправени пред високите равнища на остра продоволствена неустановеност

и основните сезони на реколтата попадат в типичните метеорологични модели на Ел Ниньо с по-сухи условия. Северните региони на Южна Америка също са изложени на риск от евентуална сухота, до момента в който в Австралия нормално преваляванията понижават.

„ Ранните предизвестия значат, че би трябвало да предприемем изпреварващи дейности и ние ще подкрепим членовете си в тези старания, доколкото ни разрешават ресурсите “, сподели Рейн Полсен, началник на Службата за изключителни обстановки и резистентност на ФАО.

След епизода на Ел Ниньо от 2015 година и 2016 година, който засегна повече от 60 милиона души в към 23 страни, ФАО работи старателно със своите членове (включително доста от тези, където има възможност продоволствената сигурност да бъде наранена от идващия Ел Ниньо) и други организации на Организация на обединените нации за основаване на изпреварващи проекти за деяние и протоколи. Създадени са общоприети оперативни процедури, с цел да се ускорят навременните интервенции, като основаване на публични магазини за семена,

оценка на стратегическите хранителни запаси и подсилване на акциите за наблюдаване на здравето на животните.

Например ФАО е създала протоколи за изпреварващи дейности при суша в Буркина Фасо, Чад, Нигер, Южен Мадагаскар, Малави, Зимбабве, Филипините, Пакистан и в Централна Америка и е подготвена да работи на ранен стадий, в съгласуваност с държавни управления и сътрудници, в случай че прогнозите се осъществен.

Навлизане в непозната територия

Като се имат поради най-новите прогнози, които покачиха вероятността от събитие Ел Ниньо да стартира от юни нататък, ФАО към този момент стартира първична подготовка за поддръжка на засегнатите страни.

„ Прогнозите към този миг са ясни, само че неизбежно могат да бъдат направени единствено с ниска степен на сигурност заради ниската им мощ през интервала май-юни-юли “, изясни Оскар Рохас, агрометеоролог на ФАО.

Събитията на Ел Ниньо нормално се случват на всеки две до седем години, като епизодите на Ла Ниня и неутралните условия запълват годините сред тях.

Катализиран от стоплянето на водите на Тихия океан, Ел Ниньо има огромно въздействие върху моделите на температурата и преваляванията в доста елементи на света,

предизвиквайки рискови метеорологични феномени, в това число суша, наводнения и стихии.

Въпреки че събитията и въздействията на Ел Ниньо в никакъв случай не си наподобяват, необятно типичните модели ускоряват предвидимите районни последствия. Подходът на ФАО е да картографира измененията в изискванията на растителност в обработваемите площи по света и да комбинира този разбор с календари на културите,

с цел да разбере по-добре по какъв начин дефицитът на превалявания може да повлияе на производството

- резултатите от водния стрес варират през виталния цикъл на културата. Този метод оказва помощ да се разпознават зони с по-висок риск - тези, където сухите условия въздействат на целия цикъл на културите, и да насочи вида интервенции, които би трябвало да бъдат приложени.

Съгласно общоприетите оперативни процедури за ранни дейности при епизоди на Ел Ниньо/Ла Ниня от Междуведомствения непрекъснат комитет на Организация на обединените нации, самодейностите за изпреварващи дейности се развиват в сходство с вероятността да назрява събитие Ел Ниньо.

Картографиране на рисковете

Докато дъждът ще бъде добре пристигнало облекчение за фермерите в Аржентина и Близка Източна Азия,

Ел Ниньо може също да аргументи съществени наводнения, които да навредят на селското стопанство и да усилят риска от заболявания.

Това е необикновен риск, който ФАО изследва по отношение на Източна Африка, която е изправена пред четири години рисков недостиг на превалявания и където възобновяване във всеки случай ще отнеме доста време, даже в случай че преваляванията най-сетне се върнат.

Австралия, Бразилия и Южна Африка, всички огромни производители и експортьори на зърнени култури, са измежду страните, изложени на риск от сухи условия, както и голям брой други страни в Централна и Западна Африка, Югоизточна Азия и Карибите.

Обратният риск от несъразмерни превалявания е годен за експортьори като Аржентина, Турция и Съединени американски щати, както и за някои страни в Централна Азия.

Ел Ниньо нормално покачва междинната световна температура и се свързва с рекордно високото равнище, записано през 2016 година, когато се случиха разнообразни бедствия, освобождаващи въглерод, в това число горски и торфени пожари в Индонезия и милиарди дървета, унищожени от сушата в Амазонка.

Ел Ниньо е стоплянето на водата на повърхността в източноекваториалната част на Тихия океан, като това събитие няма прецизен интервал – той варира сред 2 до 7 години, като трае към 1 – 2 години. Средният интервал е 5 години. Южните ветрове по западното крайбрежие на Южна Америка способстват за появяването на студена и богата на хранителни субстанции вода, която устоя огромни рибни стада. Малко преди края на всяка календарна година идва топло течение с тропическа и бедна на хранителни субстанции вода, което измества студената вода на Перуанското течение.

Ел Ниньо се характеризира с линия топли океански води, навлизаща в централния и източно-централен тропичен пояс на океана (приблизително сред линията на промяна на датата и 120° западна дължина) и достигаща до крайбрежието на Южна Америка. Тези условия са свързани с високо атмосферно налягане в западния Тихи океан и ниско налягане в източните му елементи. Фазата Ел Ниньо нормално се повтаря през към четири години, само че съгласно наличните данни циклите могат да не престават сред две и седем години. В процеса на развиване на Ел Ниньо преваляванията се концентрират в интервала септември-ноември. Студената фаза на Южното съмнение е Ла Ниня, при която повърхностните води в източния Тихи океан са по-хладни от междинното, а атмосферното налягане е високо на изток и ниско на запад. Цикълът на Южното съмнение, включващ Ел Ниньо и Ла Ниня, оказва въздействие върху температурите и преваляванията по целия свят.

Развиващите се страни, подвластни от селското стопанство и риболова, най-много разположените към Тихия океан, са най-силно наранени от резултатите на Ел Ниньо. Наименованието „ Ел Ниньо “, основано преди епохи от перуанските риболовци, значи „ момчето “ или, в тази ситуация – „ младенецът “, защото по крайбрежията на Южна Америка резултатите от явлението са най-силни към Рождество Христово.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР