След продължили два часа дебати управляващите прехвърлиха Националният институт по

...
След продължили два часа дебати управляващите прехвърлиха Националният институт по
Коментари Харесай

Парламентът прехвърли НИМХ към Министерство на околната среда и водите

След траяли два часа диспути ръководещите трансферираха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от МОН към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). ГЕРБ бяха изрично срещу, като дефинираха измененията в Закона за водите, посредством които институтът беше трансфериран към екоминистерството, като наказване по отношение на метеоролозите.

От ГЕРБ-СДС укориха ръководещите, че са прекопирали текстовете от бюджета в закона за водите, единствено и единствено с цел да извадят синоптиците от МОН.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов разяснява в Народното събрание, че прехвърлянето не е наказателна акция, а цели усилване на научната активност.

" Институтът по метеорология и хидрология обслужва най-вече Министерство на околната среда и водите. И това е обикновено. Аз се надявам, че не става въпрос за пари в действителност ", сподели министърът.

По-рано през днешния ден съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи в коридорите на Народното събрание, че ръководещите няма да премислят решението си Национален институт по метеорология и хидрология да бъде трансфериран от Министерството на образованието (МОН) към Министерството на околната среда и водите.

Той подсети, че преди три години институтът е бил трансфериран от Българска академия на науките към Министерството на образованието с доста звук.

Сегашното управление на просветителното министерство обаче счита, че не му е присъщо да управлява такава институция и е било преценено, че най-близко до профила на Национален институт по метеорология и хидрология е екоминистерството.

" Това е решение в границите на оперативната успеваемост, на организация на работа на изпълнителната власт и аз не виждам за какво би трябвало да има някакво преразглеждане на това решение.

Всички елементи във връзка с това по какъв начин тъкмо ще се структурира техният бюджет са въпрос на разискване, те ще бъдат решени в границите на закона за държавния бюджет и мисля, че ще се откри решение, което на първо място да е дейно и уповавам се от позиция на здравия разсъдък и задоволително за всички ", сподели Иванов.

" Подкрепяме всички митинги против това ръководство, съобщи от парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. " Вас проблемите на Национален институт по метеорология и хидрология не ви интересуват, само че знаете ли, че хората стачкуват, стачкуват учени. Вече два дни няма прогноза за времето. Хората схващат, че желаете да ги накажете. Затова и желаете да прекратите дебата по тематиката ", обърна се Биков към болшинството.

Заради опасения от незадоволително финансиране на научната активност след прехвърлянето на института, работещите в НИМ оповестиха подготвеност за протестни дейности.

Синоптиците приключват митинга, защото е бил политизиран, заяви БНР. Национален институт по метеорология и хидрология остава в подготвеност за ефикасен митинг, до момента в който бъде гласуван бюджетът на института.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР