След пригожинския метеж наемниците от Вагнер напуснаха украинския фронт, но

...
След пригожинския метеж наемниците от Вагнер напуснаха украинския фронт, но
Коментари Харесай

Новите частни военни компании в Русия – парични потоци и плагиатство

След пригожинския бунт наемниците от " Вагнер " напуснаха украинския фронт, само че съветската войска напълно не е престанала да си сътрудничи и да разчита на наемници . Под съветските флагове встъпват военни, полувоенни и квазиформирования, написа проверяващия план " Досие ". Вместо " наемници " те се назовават " доброволци " , а вместо " частни военни компании " се постанова определението " бойни армейски запаси " . Но в същината на " съдействието " не се трансформира.

Пример за това е частната военно-охранителна организация " Конвой ", разгласила първото си известие за набиране на доброволци на 14 ноември 2022 година - те би трябвало да са мъже, да са по-млади от 60 години. Останалите детайлности ще бъдат научени на място, дават обещание в обявата.

" Досие " локализира първата база на " Конвой " в Крим, покрай село Перевалное. На анексирания полуостров " Конвой " работи посредством клон с наименование " Център за образование 165 " . Интересното е, че и названието е плагиатствано - към този момент несъществуващият образователен център към Министерство на защитата на Съюз на съветските социалистически републики, където от 1965 до 1991 година са се обучавали непознати военни и участници в непознати националноосвободителни придвижвания в тънкостите на разузнаването и диверсията се е казвал тъкмо " 165 ".

Макар и до този миг да не са маркирани специфични триумфи на " Конвой " на фронта , за него се харчат доста пари. Само за месец и половина на 2022 година ЧВК е получила 437,5 милиона рубли дарения. Повече от половината - идват от компанията на Аркадий Ротенберг и ВТБ (VTB Bank).

ЧВК " Конвой ", основана предходната година в Крим с поддръжката на окупационните управляващи, е получила повече от 300 млн. рубли от банка ВТБ и от близкия до Путин предприемач Аркадий Ротенберг, сочи следствие на центъра " Досие ". По данни на публицистите единствено за месец и половина през есента на 2022 година " Конвой " е получил 437,5 млн. рубли. От тях 120 млн. лева от компанията на приятеля на Путин - " Ай-Петри Санаториум ", която принадлежи на Аркадий Ротенберг. Други 200 - от държавната банка, а останалите - от компании за горива, несвързани с частната военна компания, се споделя в следствието. Нито една от тези компании не е коментирала прехвърлянето на парите.

Даренията от държавни и близки до тях корпорации постъпват по сметката на Санктпетербургското казашко сдружение " Конвой " (СПбКО). Казашката организация " Конвой " на собствен ред превежда парите по сметката на " Военно-охранителна компания " Конвой " ООД ". За месец и половина през есента на 2022 година по този метод са преведени 85 млн. рубли.

След това парите са осребрени за разноски " напълно безхитростно " : средствата от сметката на " Военноохранителна компания " Конвой " са преведени на ръководителя на ЧВК Константин Пикалов като " заеми на учредителя ". " Досие " има информация, че Пикалов е бил част от ЧВК " Вагнер " в предходни години, бил е в ЦАР и е употребил позивната " Мазай ".

Ако се съди по документите, проучени от публицистите, той взема назаем към 60 млн. рубли месечно. Военното съоръжение, което може да бъде закупено намерено (бронежилетки, униформи, палатки, здравно оборудване), казаците заплащат непосредствено от личната си сметка, написа " Досие ".

" Конвой " се поддържа от ръководителя на окупирания Крим Сергей Аксьонов . Войниците подписват контракти със самия ескорт или с военно отделение 22179 към 150-та мотострелкова дивизия. В същото време " Конвой " не е включен в неговия състав - той има собствен военен бранш и своя линия на командване.

В началото на 2023 година " Конвой " е наброявал 261 души на щат. Според съветски военни, които са взаимодействали поделението, през лятото на 2023 година те към този момент са към 400 и се намират в региона на Херсон.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР