След повече от осем часа дебати парламентът прие на второ

...
След повече от осем часа дебати парламентът прие на второ
Коментари Харесай

Депутатите приеха новия бюджет на НЗОК и куп важни промени

След повече от осем часа диспути Народното събрание одобри на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 година
БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ЗА 2019 ГОДИНА
Предвидените доходи и прехвърляния са в размер на 4 299 603 000 лева Разчетите са направени при опазване на досегашния размер (8%) на здравноосигурителната вноска и при плануваните нараствания на оптималния застрахователен приход (3000 лева), минималната работна заплата (560 лв. от 1 януари, 2019 година), минималните осигурителни прагове и минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, също на частта от осигурителния приход, върху който страната внася здравни вноски за лицата, обезпечавани за сметка на държавния бюджет.
Съотношението на възнаграждение на здравни вноски е 60:40 - 60% се внасят от работодателя, 40% - от този, който се обезпечава.
Предвидените разноски и прехвърляния са в размер на 4 350 003 000 лева, от които 4 116 396 200 лева са за здравноосигурителни заплащания. С плануваните средства е планувано закупуването на здравна помощ в обсега на наложителното здравно обезпечаване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.
Догодина се усилват средствата за здравноосигурителни заплащания за първична и профилирана извънболнична здравна помощ, медико-диагностична активност, болнична здравна помощ, дентална помощ и за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели. Резервът, в това число за непредвидени и неотложни разноски, е 3% от събраните доходи от здравноосигурителни вноски и прехвърлянията за здравно обезпечаване от други бюджети и възлиза на 127 105 300 лева
Със закона за бюджета на НЗОК се вършат промени и допълнения в съществени за бранша закони - Закона за здравното обезпечаване, Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, както и други - общо двуцифрено число закони. Прeдлаганите промени са в следните посоки:
1. Преминаване към НЗОК на администрирането на дейностите, реализирани към сегашния миг от Фонда за лекуване на деца и Комисията за лекуване в чужбина т.е. фактическото им закриване.
2. Създаване на Агенция за медицински контрол като вторичен разпоредник с бюджет към министъра на опазването на здравето, която да реализира контролиране и надзор на медицинските действия. Реално това е една от огромните промени, защото на едно място се концентрира доста административна власт.
3. Отпадане на съществуващата процедура за акредитация на лечебните заведения за осъществяваната от тях цялостна здравна активност и/или обособени медицински действия.
4. Регламентиране опцията лечебните заведения да основават и вземат участие в системи за самокритика и рейтингови системи за оценка на качеството на реализираните от тях медицински и организационни действия и за дейностите по финансово и административно ръководство. Предвижда се присъединяване в системите да е непринудено, като лечебните заведения ще са длъжни да оповестят въведените системи и да поддържат настояща информация за тяхното действие в интернет с оглед осведоменост на пациентите и на другите заинтригувани лица.
5. Регламентиране основаването и поддържането на Национална здравно-информационна система от Министерството на здравеопазването и на осведомителна база данни за всички лица, минали през ТЕЛК/НЕЛК за определяне на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане от Националната експертна лекарска комисия.
6. Нормативно установяване на наложителна конструкция и наличие на медицинските стандарти, които в период до три месеца от обнародването на закона в Държавен вестник ще се изготвят за всички специалности.
7. Регламентиране наличието на Правилата за добра здравна процедура и Правилата за добра здравна процедура по здравни грижи.
8. Въвеждане на финансови правила за осъществяване активността на държавните и общински лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, като разпоредбите за надзор ще се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето.
9. Създаване на експертни препоръки по медицински специалности или обособени медицински действия, които да подкрепят министъра на опазването на здравето по характерни медицински въпроси.
10. Публикуване на интернет страницата на Министерството на здравеопазването на информация за медико-статистически и финансови индикатори на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, които се финансират от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и/или от държавния бюджет за всяко тримесечие, като медико-статистическите и финансови индикатори ще се дефинират с разпоредба на министъра на опазването на здравето, в съгласие с Националния статистически институт.
11. Въвеждане на условие към лечебните заведения да оповестяват всички цени на медицинските действия, по които работят и издаване на финансови документи на пациентите за извършеното лекуване.
Дебати
НЗОК има доста по-голям опит по отношение на трансплантациите, в сравнение с Фондът за лекуване на деца в чужбина и не е проблем, че той ще бъде закрит. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание по време на гласуването на второ четене на бюджета на НЗОК, в който се планува закриване на Фонда за лекуване на деца.
„ Искам да уверя, че с това не се анулират съществуващи права на нашите деца като пациенти за лекуване в чужбина. Беше казано, че ние преследваме преструктурирането за уеднаквяване процедурите по финансирането и структурирането на тази активност посредством обезпечаване на една контактна точка – НЗОК, която ще издава само формуляр S2. Много значим въпрос е, че предтрансплатанционната и следтрансплантационната активност се финансира от НЗОК. Тоест, ние изваждаме един детайл. А по-тежките моменти са може би след трансплантациите, когато би трябвало да се грижим за тези деца “, съобщи Ананиев.
Здравният министър уточни, че НЗОК има доста по-голям потенциал в тази област. „ За предходната година те са направи разноски за трансплантации и на дребни, и на огромни за 80 млн. лева, до момента в който Фондът за лекуване на деца в чужбина – единствено 12 млн. лева Кой има по-голям опит от двете институции? “, попита той.
Ананиев разяснява и че по този метод ще има доста по-голяма бистрота. „ Защото НЗОК взима решенията по избрани медицински индикатори. Тя съблюдава европейски наставления и правила, които се ползват в цяла Европа за лекуване на непознати жители. Така че няма нито едно недоволство от тези трансплантации, които е финансирала НЗОК. Фондът за лекуване на деца не прави политика, политиката се прави от медицинските експерти –така че решението още веднъж ще се взима от тях. Парите ще се взимат от бюджета на Министерството на здравеопазването към НЗОК, което подсигурява, че тези пари няма да отидат за нищо друго с изключение на за трансплантации на българските деца “, съобщи министърът.
По думите на Ананиев в НЗОК ще се сътвори специфичен отдел в дирекцията за европейски въпроси. „ И използваме потенциала, който сега го има във Фонда за лекуване на деца “, съобщи още той.
.За първи път бюджетът на НЗОК е с негативно салдо, тъй като за надсъбраните средства, които до момента са били в бюджета и не са употребявани, се дава опция да бъдат употребени за здравноосигурителни заплащания.
Това сподели депутатът от ПГ на ГЕРБ и ръководител на здравна комисия доктор Даниела Дариткова.
„ Това удостоверява тезата, че НЗОК има една бюджетна сметка, отделена от бюджета на страната, и тези средства се употребяват единствено за здравноосигурителни заплащания “, изясни тя.
„ Съобразили сме с настояването на БЛС и сме създали предложение, което да подсигурява, че средствата, разпределени в обособените параметри на бюджета, ще могат да се разпределят с решение на Надзора на Касата единствено посредством координиране с съсловните организации “, съобщи доктор Дариткова.
" Против сме лимитите при осъществяване на здравна активност в извънболничната помощ”, съобщи доцент Георги Йорданов от ПГ на Българска социалистическа партия.
Той акцентира, че депутатите би трябвало ясно да кажат дали одобряват лимитирането на активността, когато те се нуждаят от здравна помощ и отидат в извънболничната помощ.
„ Няма естествен човек, който да се съгласи да има предел на това, което прави лекарят, когато нуждаещият се пациент отиде при него и има потребност от лечение”, сподели още той.
Йорданов акцентира, че съставилите на бюджета са записали 2 млн. хоспитализации, само че по данни на лекаритете са над 3 млн.
„ Обемът, който следва да бъде разпределен по реализатори на болнична помощ ще бъде с 1/3 по-малък от този- в бюджета за 2018г. Ако законът бъде признат по този начин, ще намалеят сегашните предели, което ще провокира сериозна вълна на неодобрение както у лекарите, по този начин и у пациентите”, акцентира Йорданов.
„ Няма данни какъв брой средства се превеждат от страната за здравно неосигурените, които са минали на лекуване тази година. Това е обществен запас и той би трябвало да бъде явен “, добави националният представител Илиян Тимчев.
Той предложи да бъде основан фонд за здравно неосигурените и да минава през Касата, с цел да се изсветли.
„ С бюджета ръководещите споделят, че резервират статуквото. В програмата им се споделя, че ще насочат старания към извънболнична помощ и профилактика. Отново единствено се усилват средствата за медикаменти, а достъпността и качеството на здравната помощ не се случва “, сподели още Тимчев.
„ Досега, всички години обратно от основаването на Касата, e имало повече доходи при осъществяване, само че те постоянно са оставали в централния бюджет.
Не съм съгласна Надзорният съвет да взема решение ориста на тези средства, защото Народно събрание е органът, който би трябвало да направи актуализация на бюджета на НЗОК и по нейно искане, в случай че има нужда, да се насочат по действия “, добави националният представител Валентина Найденова.
Законът за бюджета е безусловно непозволен. В него се трансформират над 16 закона.
Това сподели депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов и член на здравна комисия в дебатите по окончателното гласоподаване на бюджета на НЗОК за 2019 година,
„ Това по никакъв метод не устоя на правните правила на България “, разгласи той. „ И Наполеон да слушаше този закон, нямаше да може да се ориентира “, разяснява Георги Михайлов.
„ Законът е комплициран от ръководещите. В него се трансформират закони, които нямат нищо общо с НЗОК “, уточни депутатът и посочи, че в Закона за бюджета са препоръчани безумия.

Само преди дни пък Българският лекарски съюз излезе с остра декларация, която пристигна вследствие на неспазени договорености по проектозакона за бюджета от страна на страната, които в началото са били признати.
От съсловната организация показаха, че с неразбиране са открили, че един от основополагащите текстове, а точно елиминиране опцията за прекачване на суми от параграф в параграф, тъй че гласуваните един път средства по пера да бъдат употребявани единствено и само за застраховане активността по направление, липсва в одобрения от сътрудниците вид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР