След поредицата обвинения, които главният прокурор Иван Гешев отправи в

...
След поредицата обвинения, които главният прокурор Иван Гешев отправи в
Коментари Харесай

След изявлението на Гешев: Сарафов поиска лична охрана, Тодоров съзря опит за атентат срещу прокуратурата

След поредицата обвинявания, които основният прокурор Иван Гешев насочи в изказването си през днешния ден, последваха и реакциите на заместниците му. Борислав Сарафов прикани Висшия правосъден съвет да в профил Иван Гешев и го дефинира като невменяем. Заместник основният прокурор сподели, че се опасява за живота си и по тази причина желае защита.

Процедурата по освобождението на Гешев през днешния ден се отпуши. В " Още от деня " председателстващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви, че той е получил предлагането за предварителното му освобождение. Самият той в никакъв случай не е виждал такова напрежение в правосъдната институция.



Борислав Сарафов стартира изказването си пред медиите като уточни, че няма желание да прави спектакъл и да къса демонстративно и ритуално своята оставка.

" Тази роля отива на господин Гешев. Искрено скърбя, че вместо да изпълняваме служебните си отговорности ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи. "



Снимки: БГНЕС

Той добави, че не таи неприятни усеща към Иван Гешев и не става въпрос за персонална омраза или вендета, само че точката на непоносимост е стигнала до такава степен, че е " нужен бездънен катарзис, с цел да може най-накрая прокуратурата да проработи в употребява на обществото ". Сарафов упрекна Гешев, че употребява за персонална резиденция държавната база на прокуратурата в курорта Боровец, известна като " Вила на регентите ".

" Може би там ще видите прословутия температурен охладител. Знаете, че Гешев употребява два бронирани автомобила, които са закупени с пари на институцията. Стойността на всеки един от тях е над един милион лв.. Г-н Гешев очевидно счита, че има институцията прокуратура като своя персонална благосъстоятелност. Служителите не са негови прислужници (...) Г-н Иван Гешев трансформира прокуратурата и кабинета си в хан за ромските барони, с които върви ритуално да яде саралия в Столипиново и Факултета. Срамно е това. Аз и сътрудниците ми се срамим от неговото държание. Крайно време е някой да каже царят е гол ", съобщи шефът на Национална следствена служба.

Сарафов уточни, че самият Гешев е онагледил думите му, че прокуратурата е нагазила надълбоко в политиката. Цитира думи на основния прокурор, че е упълномощил на състудент следствието по случая " Барселонагейт ".

" Начело на институцията ни още веднъж, както преди 20 години, има невменяем човек, който е присвоил проктуратурата като частна благосъстоятелност. Отново приканвам Висш съдебен съвет да инициира произвеждане, да ревизира изнесените от мен данни. Ще изнеса, в случай че се постанова, всичко, с което разполагам пред Висш съдебен съвет и неотложно да освободи Иван Гешев. "

Сарафов прикани всички прокурори да проведат общи събрания по места и да отговорят на въпроса дали желаят отпред на институцията Иван Гешев, а тези общи събрания да бъдат открити за медиите. Той изиска още и отбрана от страната, тъй като се опасява за живота си и посочи, че едвам в този момент е решил да се опълчи на метода, по който се управлява държавното обвиняване, защото до момента е опитвал " да пази достойнството на пагона ".



" Тъй като познавам Иван Гешев, се опасявам за живота си и упорствам за защита, с цел да не се окажа ненадейно погубен по този начин, както се оказа погубен прокурорът Колев по времето на един различен основен прокурор преди 20 години. "

Заместник-директорът на следствието Ясен Тодоров, на който Борислав Сарафов изиска освобождението поради медийни изяви към атентата против основния прокурор, съзря опит за прелом в прокуратурата.



Прави ли Сарафов опит за прелом в прокуратурата?

Ясен Тодоров: Поне по този начин наподобява. Той упреква мен и основния прокурор, че сме някакви от страната на неприятните, а той на бял кон ще пристигна и ще оправи прокуратурата, която е затънала в политическото блато(...) Ако господин Сарафов е бил несъгласен с политиката на прокуратурата, е имало метод да изрази това противоречие, като си подаде демонстративно оставката (...) Аз незабавно си зададох въпроса къде е бил Сарафов последните 10-12 години.



Днес магистрати разясниха и мнението на прокурори от софийската Апелативна прокуратура, оповестено пред дни в поддръжка за предварителното освобождение на основния прокурор.

Ивайло Ангелов - представител на Апелативна прокуратура - София: " Никой не е схванал кой се е подипсал, кой я е разгласил по какво причина. Излезе на уеб страницата и всички тогава разбрахме.

Вие по какъв начин разбрахте?

Детелина Йотова - прокурор: По същия метод, когато излезе на уеб страницата. "

В предаването " Още от деня " представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев съобщи, че процедурата за премахване на Иван Гешев към този момент е почнала. Този следобяд обвинител номер едно е подписал, че е получил дубликат от предлагането на вносителите.

" Предложението към този момент е връчено и стартира да тече един седмодневен период, в който основния прокурор може да направи несъгласие по предлагането, което е импортирано против него и да уточни доказателства. "



След това пленумът на Висш съдебен съвет има тридневен период, в който би трябвало да свика съвещание, на което да ревизира редовността и допустимостта на настояването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР