След първата свръхлюбопитна среща на Тодор Живков с Ванга ситуацията

...
След първата свръхлюбопитна среща на Тодор Живков с Ванга ситуацията
Коментари Харесай

Ванга се страхувала от Политбюро и Кремъл

След първата свръхлюбопитна среща на Тодор Живков с Ванга обстановката бързо стартира да се трансформира. Пророчицата постоянно идва в София, с цел да се организират с нея проучвания в Българска академия на науките и някъде тогава първите членове на Политбюро се престрашават да се видят с нея.

Примерно българският академик от Швеция Мартин Денев, който постоянно се е виждал с Ванга по това време, показа пред “24 часа-168 истории ", че тогава схванал, че при нея е ходил даже Венелин Коцев – една от най-влиятелните фигури в Българска комунистическа партия.

Самият Коцев се познава с Живков още от партизанските години, когато е бил укривател на отряда “Чавдар ". През 60-те става част от управлението на партията и през 70-те се издига до поста зам. министър-председател. Дълго време в Централен комитет на Българска комунистическа партия дава отговор за изкуството и културата.

Известно е, че с нея сесреща и Огнян Дойнов, който през 70-те оглавява отдел “Промишленост и превоз " в Централен комитет на Българска комунистическа партия, а по-късно до 1987 година поредно е министър на индустрията и на стопанската система.

“Ванга доста се пазеше, внимаваше какво приказва, тъй като знаеше, че нейната къща се подслушва, че има хора към нея, които слушат, и бе внимателна – спомня си Стефка Петревска. - Аз бях очевидец, че тя не можеше да понася един партиен секретар, само че го приемаше и по-късно правеше жест на изнервеност, че е трябвало да го изтърпи. Казваше ми, че човек би трябвало да има самообладание, да е изкусен даже когато го наскърбяват, тъй като не избираме времето, в което живеем, и хората, които са към нас. "

“Ванга се опасяваше, че когато се среща с високопоставени фигури в Българска комунистическа партия, може да изпадне в транс и тогава да каже нещо неконтролирано ", спомни си още Мартин Денев. Някъде по това време той научил, че Коцев я е свързал с съветски идеолози. Когато един от тях, с цел да ревизира качествата ѝ, я попитал какво носи в джоба си, незрящата пророчица бързо дала отговор: “Вестник “Правда ", след което показала от коя дата е изданието.

Според Денев именно тогава потресените гости се убедили, че тя “вижда ". "

Така все по-високопоставени фигури от Съюз на съветските социалистически републики почнали да идват при пророчицата от Рупите. “Имаше случаи, когато Людмила Живкова уреждаше срещи на руснаци при нея – спомни си пред “24 часа-168 истории " началникът на кабинета ѝ Кирил Аврамов.

Най-много бяха тези с съветския стихотворец и публицист, почитател на “Агни йога " Валентин Сидоров. Запознах се с него, когато той пристигна у нас през 1979 година, с цел да редактира съветския превод на книга на Людмила Живкова със заглавие “По законите на хубостта ". Тя беше издадена от московското издателство “Правда " в стохиляден тираж, който незабавно беше привършен. "

Живкова била близка със Сидоров и му провела среща с Ванга в един софийски апартамент.

“Руският посетител беше изключително впечатлен и разчувствуван от това, че в диалога Ванга е посочила имената на негови близки – описа още Аврамов. - Бе познала случки от предишното, била точна до най-малки детайлности – да вземем за пример, че живее на шестия етаж, описала тъкмо родния му край към Воронеж, както и заболяването на майка му и предложила нетрадиционни способи на лекуване по предписания на лечителя Петър Димков. Няколко месеца по-късно последваха нови срещи, една от които в двореца “Врана ".

Тогава Ванга разказала за срещите си с цар Борис и с Учителя Дънов. Тя разрешила диалога да се запише на магнетофон и той към момента съществува. Оплакала се на Сидоров, че спи единствено по един час в денонощието. По цели дни не изпитвала нужда от храна и се задоволявала единствено с вода – загатнала, че е вегетарианка. "

Според Сидоров в пророчествата на Ванга нямало никакви мъглявини или двусмислия, а в противен случай – акуратност и изясненост. Както и че могли да се ревизират в най-близко време.

“Например тъкмо се сбъдва предсказанието ѝ за успеха на Индира Ганди в изборите, за които всички били уверени, че е невероятно тя да завоюва, както и за скорошната ѝ гибел – споделя Аврамов. - В своя книга, издадена през 1992 година, Валентин Сидоров разгласява елементи от диалога, записан на магнетофон през 1979 година, където Ванга предсказва, че “Ще се върне остарялата Русия ", на която е съдено да премине през новото огнено кръщение и три страни ще се сближат – Китай, Индия и Москва. Сидоров смяташе, че за Ванга минало, настояще и бъдеще съществуват като един момент и от време на време тя не ги разграничава. "

Дали след всички тези любопитни диалози съветският хайлайф се престрашава да желае срещи с пророчицата, или научават за качествата ѝ от Тодор Живков и щерка му, през днешния ден надали може да се каже.

Може би по-важното е, че във всичките си срещи с високопоставени фигури Ванга се опитвала да оказва помощ на Людмила Живкова. Приемала я като свое дете.

Според Аврамов евентуално в процеса на продължителното другарство сред двете тя почнала да употребява изречения на Людмила, развивала сходни на нейните хрумвания и се опитвала да убеди в тях хората, с които контактувала.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР