След осем години на ул. Раковски и безброй изпечени хлябове

...
След осем години на ул. Раковски и безброй изпечени хлябове
Коментари Харесай

"Братя хлебари" на нов адрес и с нови идеи

След осем години на ул. " Раковски " и безчет изпечени хлябове с мая и стотици образования за фенове " Братя хлебари " взеха решение да изоставен центъра на София. Пресиян и Теодор Петрови поставиха доста старания не просто да намерят най-хубавата формула за занаятчийски самун с мая и дълга ферментация, само че и да развият цялата просвета в България. " Искахме да се разтеглим, имахме от ден на ден поръчки за доставки в заведения за хранене, искахме да вземем нови машини, които обаче нямаше по какъв начин да вместим на остарялото място ", споделя Пресиян Петров. Проблемите са голям брой и неразрешими - даже базисни неща като ток, подобаващ за такива машини, и неналичието на пространство. През последната година брат му Теодор изпробваше нови специалности и призвания - " търсеше себе си, само че в този момент се завърна и стартира още веднъж да прави самун с мен ".
Витрината с печива и самун на " Братя хлебари " Фотограф: Цветелина Белутова
" Братя хлебари " намират вложители и се местят оттатък Околовръстното, в бизнес постройката " Геритридж " 2, на ул. " Донка Ушлинова " 2, мястото е уместно, тъй като има по този начин нужните им 500 кв.м - задоволително повърхност за мечтаната от Персиян голяма пещ, фактор е и мощният 400 киловата трифазен ток. Пещта е водеща. Майсторът е мощно впечатлен от нея, когато посещава завода на Kornfeil в Чехия и стартира да крои проекти по какъв начин да купи и докара тези 14 тона до България. Само пещта заема 70 кв.м - " осъзнах, че здания с такива параметри няма в центъра на София ", споделя хлебарят. На новото място отдолу под ръцете им излиза сред 5 и 9 пъти повече продукция дневно спрямо преди.

Той стартира да внася брашно от австрийска мелница, чието качество е обезпечено, а целият им ток идва от слънчеви панели и топла вода. Пресиян Петров желае да затвори целия развой: от развъждането на зърнените култури до вярното им мелене и месене. В момента чака и финалните документи за личната им мелница, която построява от няколко месеца и към този момент работи в тестов режим, записва и нов стандарт за целозърнесто брашно. Съвсем инцидентно новата мелница се намира в Нови хан, на ул. " Милин камък ". Тя ще бъде с възобновими източници, сходно на австрийската, а оборудването идва от Дания.

Новото място отвори порти на 21 ноември, през тези няколко седмици Пресиян Петров употребява и личното си брашно, и австрийското, с цел да реализира още по-добри печива. Помага му и новата машина за отсрочена ферментация, с която може да управлява по кое време да се случват процесите. " Аз имам вяра в уроците - те управляват знанията и няма по какъв начин да не се учим, в случай че не бъркаме, колкото повече неточности вършим, толкоз по-добре " , споделя пекарят. По този метод непрестанно усъвършенства хляба, кроасаните и другите печива - в новото пространство на рафтовете виждаме и нови типове като " целозърнест самун ", баници с ръчно точени кори, които не са мазни. Но най-щастлив е, че е постигнал по-висока равнища на хидратация, които вършат и хляба по-пухкав. " Преди правехме 100 степени на хидратация, а сега стигаме 100 и четиридесет. "
Реклама
По-голямата част от 500-те квадрата са в предната част, където се ситуирани касите, маси и столове, с над 50 места за сядане. Всеки ден има изпечени девет типа самун, бриош с дърпано свинско и даже кифли с локум. Сутрешните оферти са гевреци със сирене, кроасани, баници, както и качествено кафе. От 11 до 14 ч. се предлага обедно меню от супи, салати, омлети и наденички, които са комбинирани с подобаващите хлябове.

През кръглите прозорци може да наблюдавате по какъв начин се меси хлябът и по какъв начин се теглят витите баници. Но същинската изненада е, че братята хлебари вършат няколко типа торти, тартове, пайове и курабийки. Предколедно можете да откриете огромни коледни гевреци, които ще се споделят " коледна корона ", от тях ще има разновидности с ошав. Другите празнични нововъведения ще са сладки баници и погачи с пара.

За момента небезизвестните курсове за фенове хлебари на Пресиян не се организират, само че счита да ги възобнови в мелницата, когато е подготвена. От януари-февруари ще стартират да извършват и поръчки за у дома, в това число и през eBag, както и да доставят още веднъж за заведения за хранене.

Адрес: ул. " Донка Ушлинова " 2, в бизнес постройка Garitage 2, работно време от 8 до 19 ч., уикендът е почивен.
Пресиян Петров от " Братя хлебари " и новата пещ с огромен потенциал Фотограф: Цветелина Белутова Реклама Фотограф: Цветелина Белутова Фотограф: Цветелина Белутова Свързани публикации Нещо се случи 19 декември 2014, 17:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР