След като в началото на годината Агенция Пътна инфраструктура (АПИ)

...
След като в началото на годината Агенция Пътна инфраструктура (АПИ)
Коментари Харесай

АПИ назначи току-що създадена фирма за събирач на тол такси

След като при започване на годината Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) тихомълком назначи " Интелигентни трафик системи "  за " народен снабдител "  за тол системата, към този момент има и втора компания със същия статут. Става дума за “Телетол ” АД.  Договорът с новия събирач на електронни пътни такси е подписан на 14 май, оповестиха във вторник от " Националното тол ръководство ". На уеб страницата на тол ръководството написа, че  " Телетол “ е регистрирана като доставчик на услуги на 18 март.  Фирмата е основана безусловно дни преди този момент - на 22 февруари.  Вчера зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков разгласи, че скоро ще има и трети " народен снабдител ". 

Акционери в " Телетол " са " Нованор " с дял от 70% и " Инфосистемс интернешънъл ЕАД " (30%). Собственици на " Нованор " са Лиляна Христова Деянова, по-известна като певицата Лилана, и Мартин Димитров. Те са остарели познайници с пътната организация, която им разпореди да създадат мобилното приложение " ЛИМА ", което дава информация за пътната конюнктура и трафика в действително време. Компанията им се занимава със софтуерни артикули, осведомителни технологии и цифрови принадлежности и други

Другият акционер в " Телетол " -   " Инфосистемс интернешънъл ", е на " Информикс груп ".  Фирмата е била реализатор на няколко публични поръчки в интервала 2015-2017 година с възложители Агенция " Автомобилна администрация " и община Бургас. Зад  " Информикс груп " стои кипърската офшорка " МГ Октагон инвестмънтс ". Тя е притежател на няколко компании в България, които постоянно вземат участие в поръчки, част от тях финансирани и с евросредства, написа " Медиапул ". Фирмата се вижда в консорциуми, свързани с ремонти на пътища в София,  с доставка на електронни табла по спирките и със  събиране на таксите от синята зона на София.  

" Нито една акция не е благосъстоятелност на друго физическо или юридическо лице освен български жител или юридическо лице с българска регистрация “, обяви шефът на АПИ Георги Терзийски, като уточни, че тол системата се ръководи от АПИ, " а не от Лилана или други известни или незнайни имена ". 

Новият сътрудник на организацията ще получава като заплащане 7% от цената на събраните тол такси. Високата комисиона е идентична за всички национални снабдители, излиза наяве от Общите условия на АПИ, убликувани на сайта й.  " Телетол " първо би трябвало да потвърди оперативна съгласуемост със системата, тогава договорът с компанията ще влезе в действие, показват от тол ръководството. 

 

ДО КРИВАТА КРУША

Подготовката по въвеждането на тол системата за тежкия трафик върви с голямо забавяне. Стартът е насрочен за 16 август,  тестването на комплицираната система за електронно таксуване на камионите и рейсовете за изминати километри би трябвало да продължи 6 месеца, с цел да се отстранят всички недостатъци и опасности, а АПИ едвам в този момент стартира да прави " сухи тренировки ". Шефът на организацията Георги Терзийски се опита да замаже изоставането с неясното обяснение, че първите три месеца щели да са главно за механически проби, а в идващите три щяла да се ревизира " финансовата резистентност " на системата, само че не стана ясно по какъв начин ще се случва това. Във вторник транспортният отрасъл за следващ път предизвести, че чака провал и безпорядък с тол таксите, в сряда министър Петя Аврамова увери, че има разговор с превозвачите и че въвеждането на системата върви по проект. Тя назова " спекулативни " терзанията, че тол таксите при транспорт до дребни обитаеми места ще покачат доста цените на питателните артикули.  За камионите от 3.5 до 12 тона, които доставят обитаемоте места с бързооборотни артикули, цената у нас даже щяла да е най-ниската за Европа. За другите категории тежки МПС обаче се възнамерява таксите да са " средноевропейски ", призна Аврамова. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР