След като участието на България на Венецианското биенале за съвременно

...
След като участието на България на Венецианското биенале за съвременно
Коментари Харесай

Промяната продължава: Сестрата на Тодор Батков взема половин милион като куратор на изложба

След като присъединяване на България на Венецианското биенале за модерно изкуство през 2019 година мина под знака на кавги и подозрения измежду обществото по отношение на честността в избора на плана, който тогава представяше страната ни, и неговите достолепия, както и отвращение у хората дали е обикновено да се похарчат половин милион лв. за нещо такова, в този момент, в навечерието на следващото биенале във Венеция, се изправяме пред нови въпросителни към състезанието за избор на български план, участниците в него и журито.

Припомняме, че арт инсталацията „ Как живеем “, с която България се показа на Венецианското биенале през 2019-та беше съпоставена с чаши от ИКЕА. Според осведомени хонорарът и всички спомагателни разноски на България за присъединяване на събитието са към 500 000 лв..

Тогава не липсваха смешки, че сме се явили на форума с апаратура от най-обикновени чаши от ИКЕА.

Компанията от своя страна употребява мотива, с цел да си направи реклама на гърба на абсурда, като пусна сходни чаши за 1,99 лв., а рекламното обръщение гласеше.„ Венеция не е близо, само че ИКЕА е “.

Вече е ясно и кой ще бъде участникът в идното Венецианско биенале за изкуство 2022.

Жури, назначено със заповед на министъра на културата, в състав:

Председател:

проф. доктор Галина Лардева-Минкова – изкуствовед и заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата активност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив;

и членове:

1. проф. доктор Красимир Русев – художник и учител във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “;

2. Весела Ножарова – изкуствовед и куратор във Фондация „ Кредо Бонум “;

3. доктор Боряна Вълчанова – организатор и куратор в Националната галерия;

4. Ния Табакова – старши специалист в Държавен културен институт към Министерство на външните работи;

5. Владия Михайлова – основен куратор в Регионален център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “;

6. Десислава Дикова – представител на Министерство на културата,

прегледа постъпилите в Министерството на културата 17 планови оферти и класира преди всичко плана „ Ето къде си “ с куратор Ирина Баткова и създател Михаил Михайлов.

Още от пръв взор върху подбора на жури и определения създател се натъкваме на много притеснителни обстоятелства.

Ако би трябвало да сме почтени по принцип е доста хубаво България да взе участие във Венецианското биенале за модерно изкуство. Но методът, по който това се случва у нас, е много объркващ. Както постоянно Комисар от българска страна е директорката на Националната художествена изложба Яра Бубнова, създател на частния Институт за модерно изкуство – София (ИСИ). Както при предходното наше присъединяване на биеналето, по този начин и в този момент, страната подкрепя актуалното ни изкуство, с цел да се представим във Венеция и отпуска половин милион лв., които не са малко пари за едно такова присъединяване.

Освен това, в случай че до през вчерашния ден търсехте в уеб страницата на Министерството на културата, нямаше да може да откриете информация за журито. В медиите изтече единствено кой е ръководителят. Трудно се намира и информацията кои са участниците в състезанието. Всичко се завърта към един стеснен кръг от хора.

Тази година спечелилият план е с куратор Ирина Баткова, която е сестра на Тодор Батков, а създател на творбата е Михаил Михайлов, който живее във Виена.

Наша инспекция откри за смущаващи взаимовръзки и общи планове в предишното сред участниците и журиращите.

Един от образците е, че Михаил Михайлов, е взел участие в план от 2009 година с куратор Яра Бубнова, т.е. настоящия комисар на българското присъединяване.

Още по смущаващо става, когато погледнем в други изявления, че с изключение на Бубнова, с тематиката „ български художници във Виена “ се е занимавала и Весела Ножарова, настоящ член на журито. Едни и същи хора журират и награждават създатели, които са представяли преди време в своята процедура на куратори.

При по деликатно вглеждане в подбора, се оказва, че още един член на журито е бил куратор на спечелилия участник.

Изложба под надпис „ Allegoria Sacra” е открита в залите „ Рафаел Михайлов” на 25 октомври 2017, пишат търновските медии тогава, а куратор на експозицията е преподавателят във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ доцент Красимир Русев, в този момент също член на журито за Венеция, един от подбраните участници пък е точно Михаил Михайлов, приключил в същия университет.

Освен това концептуалистът е постоянно представян от изложба „ Сариев “ и фондация „ Отворени изкуства “, което е маркирано и в формалната му биография. Само че, един от членовете на управителното тяло на фондацията е и член на журито на сегашния конкурс - Владия Михайлова.

И това са единствено повърхностни странни съвпадения в креативните прояви на жури и спечелили. Дано, въпреки всичко творбата надскочи нашите песимистични размисли.

За край на нашата обява използваме и един откъс от изявление на спечелилия български създател Михаил Михайлов:

„...Бих могъл да се разпознавам по едно и също време с разнообразни националности и да приема доста страни като родни... Това е и една от тематиките в художествената ми работа. В момента, в който давам отговор на този въпрос, съм на резиденция в Париж (Cite Internationale des Arts) като австрийски художник с български паспорт, пребиваващ в студиото на Армения... “
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР