След като през януари властите на Туркменистан обявиха трансформация на

...
След като през януари властите на Туркменистан обявиха трансформация на
Коментари Харесай

Туркменистан се готви за избори на нов парламент

След като през януари управляващите на Туркменистан оповестиха промяна на Народното събрание от двукамарен в еднокамарен, понастоящем в някогашната руска република тече подготовка за изборите за новия парламент, които ще бъдат създадени на 26 март.

Заедно с изборите за народен парламент ще бъдат създадени и избори за регионални, районни и градски национални препоръки, а също по този начин и за органи на локалното самоуправление.

Регистрирани са 258 претендента за членове на новия народен парламент, заяви в сряда туркменистанският народен вестник " Неутрален Туркменистан ".

Кандидатите за членове на регионалните препоръки са 515, за членове на районните и градските препоръки - 2001, а за членове на органите на локално самоуправление - 12 098.

Очаква се в най-скоро време да стартират срещи на гласоподаватели с претендентите за членове на законодателните органи на Туркменистан, на органите на локалната представителна власт и на локалното самоуправление.

Новият еднокамарен парламент на Туркменистан ще се състои от 125 депутати.

Изборите за членове на регионални препоръки ще бъдат създадени в 240 изборни окръга, за членове на районните и градските препоръки - в 960 изборни окръга, за членове на органите на локално самоуправление - 5897 изборни окръга. На всяко място във всеки изборен окръг има най-малко по двама-трима претенденти, за бъде обезпечено спазването на правилото за алтернативност, отбелязва " Неутрален Туркменистан ".

Трансформацията на туркменистанския парламент от двукамарен в еднокамарен бе препоръчана на 11 януари от тогавашния ръководител на горната камара на Народното събрание Гурбангули Бердимухамедов, авторитетния някогашен президент на Туркменистан и татко на настоящия туркменистански президент Сердар Бердимухамедов.

Сердар Бердимухамедов подписа на 21 януари закони за внасяне на промени в конституцията, според които Народното събрание става еднокамарен и се основава нов орган, наречен Народен съвет, който бе управляван от Гурбангули Бердимухамедов.

Предизборната акция и целият избирателен развой в Туркменистан ще преминат под мониторинга на национални и интернационалните наблюдаващи, отбелязва Анадолската организация.

Заявки за присъединяване на свои наблюдаващи в туркменистанските избори направиха Организацията на самостоятелните страни и Организацията на тюркските страни.

Очаква се също по този начин за изборите в Туркменистан да дойдат представители на Организация на обединените нации, на Организацията за сигурност и съдействие в Европа и на задгранични медии.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР