След като преди две години Комисията за защита на конкуренцията

...
След като преди две години Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Становище за олиото - КЗК ни пази

След като преди две години Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да ревизира за какво цената на олиото е висока и макар че все още този проблем наподобява решен с връщането на цената на стойности отпреди няколко години, преди ден анализът беше подготвен. Основното умозаключение е, че „ следените през обсъждания интервал ценови трендове в страната се базират на справедливи стопански фактори, както и на такива, подбудени от интернационалната конюнктура “.

Интересното е, че при толкоз време за разбор Комисията не влиза дълбочина да изследва дали има друга динамичност в цените в България и други страни от единния пазар, дали има някаква ценова съгласуваност на локалния пазар, какво става с продажбите на дребно и други под.

Застъпничеството за конкуренцията е несъмнено в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) по следния метод: „ За да отбрани свободната самодейност в стопанската активност и да предотврати ограничението или нарушаването на конкуренцията, комисията прави оценка за сходството с наредбите на този закон на: 1. планове на нормативни или нормативни административни и общи административни актове; 2. настоящи нормативни или нормативни административни и общи административни актове; 3. планове на актове на сдружения на предприятия, които контролират активността на членовете им. “ (чл. 28 от ЗЗК).

В тази връзка съществена част от работата на Комисия за защита на конкуренцията с този предмет е приемането на мнение. За последните пет години – в интервала 2019-2023 година, от общо 59 решения за покровителство за конкуренцията над половината са признатите мнения (32), с 21 се приключва или образува произвеждане (КЗК се самосезира), а със 6 се предлага изменяне или анулация на акт.

Приетите мнения са на разнородни тематики и засягат доста разнообразни въпроси. Така да вземем за пример измежду седемте мнения на Комисия за защита на конкуренцията през 2023 година има такива, свързани със планове на нормативни актове, против длъжностни лица, по отношение на взети решения, разглеждащи нормативната уредба в даден бранш. Пример за последното е мнението на Комисията във връзка със сходството с разпоредбите на конкуренцията на нормативната уредба, регламентираща ценообразуването на лекарствените артикули без лекарско наставление. Становището е направено по искане на министъра на опазването на здравето, в чието министерство е получен сигнал от Българския фармацевтичен съюз (БФС) за това, че в нормативната уредба липсва механизъм, гарантиращ и регулиращ облага за търговците на едро и дребно с лекарствени артикули. Според БФС избраната пределна цена на медикаментите  създава благоприятни условия за ощетяване на търговците на дребно. Анализът на Комисия за защита на конкуренцията заключава, че въвеждането на ценова регулация с закрепени надценки би лимитирало в допълнение конкуренцията на съответния пазар и не би било от изгода за благосъстоянието на потребителите (пациентите).

С друго забавно мнение Комисия за защита на конкуренцията прверява дали слагането на условие за отдаване чартърен на аграрен парцел от страна на Столичния общински съвет е въведено излишно и съзнателно за съответно лице да завоюва състезанието. Става въпрос за парцел, който ще се употребява за паркинг в режим на абонаментно платено паркиране (свързан с публичната услуга „ Паркирай и пътувай “), а в състезанието се позволяват единствено участници, които в последните 5 години са управлявали минимум 3 паркинга и минимум 2000 паркоместа. Заключението на Комисия за защита на конкуренцията е, че въвеждането на условие за опит в сходни състезания излишно лимитира конкуренцията. Според Комисия за защита на конкуренцията и в духа на свободната конкуренция по-широкият избор от участници би дал по-голяма опция за избор на наемател, който ще даде вероятно най-качествената услуга по отдаване на паркоместа чартърен и надлежно оптимално ще се удовлетвори интереса на локалната общественост.   

През 2023 година формираните производства са две. Едното е за коментирания недостиг на медикаменти в последните месеци на годината. Комисия за защита на конкуренцията прави умозаключение, че е нужна задълбочена оценка за сходството с разпоредбите на конкуренция на нормативната уредба, регламентираща изискванията за доставка и продажба на медикаменти от успореден импорт от страни членки на Европейския съюз, с цел да се реши дали са налице ограничавания на конкуренцията, а в случай че има такива – дали са оправдани предвид на реализиране на други цели от публично значение и дали тези цели могат да бъдат реализирани, без да се лимитира конкуренцията. Колко време ще отнеме на Комисия за защита на конкуренцията да излезе със мнение следва да разберем.

Вторият случай на самосезиране на Комисия за защита на конкуренцията е във връзка със мнение на ИПИ срещу Проекта на Закон за посредническите услуги при покупко-продажби с недвижими парцели (становището е налично тук).  ИПИ смята, че регулациите за нахлуване в специалността (като препоръчаните и тук изключителни права и условия за обучение, стаж, изпити) лимитират броя на участниците на пазара, понижават конкуренцията и подтикват по-високи цени. От друга страна, регулациите на активността (като условия за формата на бизнеса, слагане на спомагателни реквизити, регулярни отговорности – за образования, събрания, деклариране) картелират гилдията, оскъпява услугите, подтиква появяването на сив пазар, лимитира разширението на бизнес активността и овластява браншовите организации да въздействат непосредствено на пазара.

Като цяло работата на Комисия за защита на конкуренцията по застъпничеството за конкуренцията е в унисон с правилата на свободния пазар. Остават въпросите за дълбочината на проучване, навременната реакция и въпросите, които остават отвън полезрението на регулатора.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР