След като постави Челопеч начело на класацията по средна заплата

...
След като постави Челопеч начело на класацията по средна заплата
Коментари Харесай

Малката община Летница се оказа рекордьор по ръст на заетостта

След като сложи Челопеч отпред на класацията по междинна заплата у нас, Институтът за пазарна стопанска система сервира още една изненада в районната статистика - водач по растеж на броя на наетите се оказа дребната ловешка община Летница. В новия си разбор специалистите изследват относителната смяна на броя на наетите през 2017 година по отношение на 2011 година съгласно тяхната месторабота. Средното нарастване на наетите в следения интервал е едва - 2.9%. На общинско равнище обаче картината е много шарена.

Община Летница, която съгласно последното броене през 2011 година има 3776 поданици, е постигнала за 6 години удивителния растеж от близо 70% в броя на наетите лица. Там към този момент работят близо 1500 души, като междинната заплата в общината се усилва с 56% и доближава 1425 лева - с 18% над междинните равнища за страната. В тези резултати няма тайнственост - основният провинен за тях е наличието на " Уолтопия ", както и компаниите в керамичната и хранително-вкусовата индустрия.

На второ място по увеличение на наетите е община Божурище - 62%, като там към 2017 година работят 2500 души, а междинната заплата доближава съвсем 1150 лева Тук в последните години бяха вложени огромни вложения в икономическата зона, като през 2013 година да вземем за пример немската компания BHTC   разкри 650 нови работни места в завода си за климатични системи за коли. Значителен растеж на броя на наетите - с към една трета, отбелязва и друга община наоколо до София - Ботевград. Там годишно наетите се усилват с близо 500 души, като към 2017 година са към този момент 12 600. Само в границите на 2017 година внезапно се усилва и броят на наетите в община Мездра (с близо 1900 души) посредством най-много на производството на авточасти. Заплатите в региона обаче остават ниски, а безработицата – относително висока. Очаквано триумфът на икономическата зона Тракия е забележим и в данните по заетостта, като общините към Пловдив реализират едни от най-хубавите резултати в страната. С над 50% нараства относителният дял на наетите във варненските общини Аксаково и Суворово.

На противоположната страна на класацията е плевенската община Мизия, където броят на наетите лица понижава с 40%. С по 33.8% по-малко работещи има и в общините Бобов дол и Трън. Близо 1400 от общо изгубените в община Бобов дол 1700 работни места изчезват през 2016 и 2017 година около затварянето на рудници. Дъното за пазара на труда в община Трън идва през 2015 година, след което по този начин и не се реализира възобновяване.

Сред проблематичните се откроява и ямболската община Болярово, където наетите спадат с 25%, а възнагражденията са към този момент единствено 59% от междинното при 69% през 2011 година Тук анализаторите чакат още по-тежка обстановка след 2017 година поради евтаназията на хиляди домашни животни м.г., поради която Болярово постоянно бе в новините. Любопитно е, че в дъното на класацията е и Белене, където с изключение на сензитивен спад на наетите от 28.1% се следи и спад на междинното заплащане - от 97 на 66% от междинното за страната.

Възстановяването на трудовия пазар и последвалата агресия протичат неравномерно на територията на страната. Подобрението на общата икономическа обстановка няма кой знае какъв позитивен резултат върху пазара на труда в доста от по-бедните общини, изключително в тези, в които се следят и трайни отрицателни демографски процеси, обобщава Явор Алексиев. Въпреки че огромна част от увеличението на наетите се случва най-вече на юг от Стара планина, някои от най-добре представящите се локални пазари на труда са на север. Това обаче не е хомогенно развиване, а демонстрира съществуване единствено на обособени „ острови “ на икономическа интензивност, показва специалистът.

 

ДИНАМИКА

78 общини записват по-голямо нарастване от междинното за страната за интервала (2.9%) - измежду тях са регионалните центрове София, Пловдив, Сливен, Търговище, Кърджали. Ръст, въпреки и по-малък от междинното за страната, означават 29 общини, като в тази група от регионалните центрове влизат Монтана, Пазарджик, Ямбол, Разград, Варна и Бургас. В останалите 155 общини броят на наетите лица понижава, като в 57 от тях спадът е с над 10%: от регионалните центрове тук са Ловеч и Добрич.

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР