След като отхвърли проектоустава на Съюза на сръбските общини, изготвен

...
След като отхвърли проектоустава на Съюза на сръбските общини, изготвен
Коментари Харесай

Прищина прие предложение на ЕС за устав на Съюза на сръбските общини

След като отхвърли проектоустава на Съюза на сръбските общини, направен от сръбския екип, косовският министър председател Албин Курти одобри този, препоръчан от Европейския съюз.
Казахме, че одобряваме да подпишем пакета, който ще съдържа елементи от главното съглашение от Брюксел, анекса за осъществяване от Охрид, както и този план, за който изпратихме бележки.
Албин Курти – министър председател на Косово

Главният договарящ на Прищина Бесник Бислими твърди, че Косово се е съгласило единствено да изпрати проектодоговора в конституционния съд. Но за президента Вьоса Османи има неизясненост в предлагането.
Ще изчакаме Европейският съюз да разгласява публичен план на устава, както и мнения. В момента, в който документът бъде оповестен и постъпи в Конституционния съд, аз като президент на страната ще кажа своето мнение, с цел да отстраним неяснотите.
Вьоса Османи – президент на Косово

След изказване на медиатора в разговора Мирослав Лайчак, че уставът на Съюза на сръбските общини е вътрешен въпрос на Косово, Курти промени позицията си.
Ако този въпрос визира съответно Косово, с което съм изцяло склонен, тогава за вътрешните ни работи имаме държавно управление и съответните министри, които се занимават с това. Не споделих, че ще напиша план, споделих, че мога да го напиша и споделих с кои министри ще се съветвам – Ненад Рашич и Елберт Красничи.
Албин Курти – министър председател на Косово

Курти прецизира, че уставът ще бъде написан през идната година, а ръководителят на Народното събрание Глаук Конюфца съобщи, че организацията ще бъде основана, единствено когато Сърбия признае независимостта на Косово.
Те идват от една и съща политическа основа. Досега имаха сходни възгледи по политически въпроси. Това, че внезапно имат толкоз разнообразни възгледи, за мен не е реалистично, мисля, че е по-скоро игра, в която са подготвени да продължат да търсят метод да попречат на основаването на Съюза на сръбските общини, тъй като нямат предпочитание да контролират трайно живота на сръбската общественост в Косово.
Александър Рапаич – Център за отбрана на демокрацията

Представители на косовската съпротива настояват, че Албин Курти е приел статута на Съюза на сръбските общини в сходство с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и това би било трето равнище на ръководство в Косово. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР