След като е премислил през събота и неделя, съ-председателят на

...
След като е премислил през събота и неделя, съ-председателят на
Коментари Харесай

Пеевски спасява сглобката - съгласен е на един негов главен прокурор да има двама не-негови

След като е премислил през събота и неделя, съ-председателят на ДПС Делян Пеевски направи основно изявление на днешната дата, с което се дава опция за постоянно държавно управление незабавно след предварителните избори и естествена работа на Народното събрание до тогава.

Той предлага на непартньорите от ГЕРБ и ПП-ДБ половината си въздействие в прокуратурата и 1/3 във Висшия правосъден съвет. Председателят, който към момента се изписва като " съ- ", е споделил, че по този начин е почтено " делкането ", защото  във Висшия правосъден съвет, където явно се движат съгласно волята му, кадровите назначения се вършат не с нормално, а с квалифицирано монзинство. Затова си оставя 2/3.

По-интересно е при основния прокурор, където Пеевски за пръв път от години отваря опция за разногласие. От екипа му са предложили два разновидността - или да се ротират трима основни прокурори, като един негов бива последван от двама не-негови. Неудобство на този вид е, че е реалистично всеки ден прокуратурата да образува досъдебни производства против някой политик и незабавно след ротацията да ги приключва, изхвърля в коша или просто да ги " замразява " на трупчета.

Другият вид е бил главен прокурор да си остане Сарафов, само че всеки от тримата политически партньори да управлява по една трета от актовете му. 

По отношение на основните в страната регулатори, самостоятелни комисии и прочие, Борисов и Пеевски били склонни да правят отстъпка няколко от позициите на ПП-ДБ - като да вземем за пример техен да е шефът на Института по ограничения и теглилки (по метрология). Но в подмяна Бойко Борисов е изискал енергийната КЕВР и КЗК, коята следи петролните компании за картел, да се обединат в една и да отидат при Теменужка Петкова. Причината е потвърдената й и последовтелна позиция на самостоятелност и трайно отстояване на българския публичен интерес, без значение от външен напън от други страни.

За да седне некоалицията още веднъж на масата за договаряния, пък ПП-ДБ са сложили още едно изискване: след сараите на Румен Гайтански-Вълка - съгласно мнозина доближен на Ахмед Доган, който стои " боеви стоеж " до трона му, техниката напряко да поеме към морето и да бъдат съборени и сараите на самия почетен ръководител. Там Христо Иванов и Ивайло Мирчев упорстват да изградят сцена за ембиънт музика за младежи, комплекс заведения за здравословно хранене с чия и спирулина, както и дребен мемориал в чест на историческото дебаркиране на 7 юли 2020 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР