След една година траур, в Тайланд днес започва погребалната церемония

...
След една година траур, в Тайланд днес започва погребалната церемония
Коментари Харесай

Тайланд построи погребален дворец-клада за починалия си крал

След една година печал, в Тайланд през днешния ден стартира погребалната гала на умрелия крал Пумипон Адулядет. Той издъхна в средата на октомври предходната година на 88-годишна възраст, след 70 години на трона.

Огромни екипи от архитекти и строители работиха в продължение на 12 месеца след гибелта му, с цел да завършат ефимерния му финален дом, в който ще бъде кремиран, споделя " Фигаро ".

Погребалната гала е без аналог. За една година всичко е квалифицирано до последния подробност и последния милиметър, с цел да обезпечи най-хубавите условия за отпътуването на душата на краля към отвъдното. Целта на церемонията е да подчертае божествения статут на тайландските крале.

Последният дом на краля е новопостроен замък със седем кули, който коства 30 млн. $. Ансамбълът сплотява позлатени павилиони, богато украсени с хиляди статуи и цветове на сандалово дърво. На 26 октомври вечерта той ще се трансформира в погребална клада.

Властите дали на архитектите период от единствено 18 часа, с цел да проектират двореца.

Няколко места били отхвърлени, преди да бъде определен връх Меру – митологичен връх, считан за център на хиндуизма. В комбинация от будизъм и хиндуизъм, тайландците имат вяра, че физическата обвивка на краля е аватар на господ Нараяна, а гибелта му отбелязва завръщането му в парадайса. Това предопределило избора на връх Меру.

На церемонията ще участват публични лица от 30 страни и над 250 000 души в Банкок. Властите са създали и най-малко 85 реплики на погребалния замък и 876 дребни павилиони от сандалово дърво на разнообразни места в страната, тъй че популацията също да взе участие в церемонията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР