След близо две седмици преговори България и други 4 държави

...
След близо две седмици преговори България и други 4 държави
Коментари Харесай

България, Полша, Унгария и Словакия оттеглят забраните за внос на украинско зърно

След близо две седмици договаряния България и други 4 страни се споразумяха с Европейската комисия за вноса на украинско зърно.
Мярката е част от принципно съглашение, контрактувано с Европейската комисия, което включва 100 млн. евро помощи за фермерите. Румъния, която не вкара възбрана за вноса от Украйна, също ще получи от средствата. Транзитът на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед остава.Според ръководителя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, мярката по едно и също време резервира износния потенциал на Киев и поминъка на фермерите в общността.Но украинският президент Володимир Зеленски назова решението „ разрушително “.
Това освен нарушава Споразумението за асоцииране сред Украйна и Европейския съюз, само че и дава рискови очаквания на Кремъл. Надежди, че в нашия общ европейски дом нечии неверни решения може да надделеят над общите ползи.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

На този декор не е ясно ще има ли ново удължение на договорката за експорт на зърно сред Русия и Украйна. От Москва позволиха, че може да се откажат от самодейността след приключването ѝ на 18 май, тъй като не са спазени техните претенции за експорт на съветски храни и торове. Посредниците в договорката – Турция и Организация на обединените нации, са подготвени да договарят.Междувременно посланиците на страните от Европейски Съюз се съгласиха да удължат с една година анулацията на митата и квотите върху вноса от Украйна. Този въпрос ще бъде разискван и в Европейския парламент.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР